Blockchain: toekomst of bedreiging voor de makelaar?

Terwijl de kranten volstaan over de recente koersstijgingen van de bitcoin en andere cryptomunten en men zich zorgen begint te maken of hier geen sprake is van een ‘bubbel’, wordt er nog relatief weinig aandacht besteed aan andere toe­passingen van de technologie hierachter, blockchain. Bij het grote publiek is deze technologie alleen nog bekend van de bitcoin.

 

Blockchain is een manier om informatie op te slaan en uit te wisselen, waarbij de controle op deze data niet wordt uitgeoefend door een autoriteit als bijvoorbeeld een centrale bank, maar door het systeem en de gebruikers daarvan gezamenlijk. Dit kan, doordat de data openbaar en dus voor iedereen inzichtelijk is. Het idee hierachter is van oorsprong heel idealistisch: het wegnemen van de macht bij de centrale banken en aan de massa geven.

De blockchain-codes kunnen niet alleen financiële gegevens opslaan, maar ook andersoortige informatie. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een contract te sluiten middels bitcoin. Het voordeel hiervan is, dat vervalsing onmogelijk is. De code waarin de gegevens zijn opgeslagen kan namelijk niet meer worden aangepast. Zodra het contract is gesloten, kan er alleen nog een wijziging worden doorgevoerd door het sluiten van een nieuw contract.

De potentie van blockchain voor de vastgoedsector is enorm: een eigendomswijziging van een object kan in het kadaster worden ingeschreven zonder tussenkomst van een notaris middels blockchain. Een huurcontract kan worden gesloten met behulp van blockchain, waarmee de afspraken niet alleen voor huurder en verhuurder inzichtelijk zijn, maar ook voor derden, zoals overheden. Ook in de vastgoedbeleggingswereld heeft blockchain haar intrede reeds gedaan: vastgoedbeheerder Annexum start binnenkort met een fonds, waarin particuliere beleggers in vastgoed beleggen met behulp van blockchain. Iedere belegger kan daarmee een klein stukje van het fonds kopen, en dit onderling verhandelen zonder dat de tussenkomst van een makelaar of intermediair nodig is. De potentie van blockchain is enorm, en niet alleen voor de financiële of de vastgoedwereld. Het is spannend deze nieuwe technologie te volgen. Ik ben benieuwd waar wij makelaars – toch een vrij traditionele beroepsgroep – over een paar jaar staan!

 

Jurre Terhorst MSc
Teer Bedrijfsmakelaars 

Meer informatie

www.teer.nl

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Evenementen

  • Geen evenementen
  • Advertisement

    webdesign development