GreenBiz Academy informeert en inspireert: circulair ondernemen doe je zó

Als ondernemer hoort u steeds vaker over de circulaire economie. Maar
weet u wat dat inhoudt, hoe u met uw onderneming tot een circulaire bedrijfsvoering kan komen én hoe u daarmee geld verdient? ‘Via onze GreenBiz Academy hebben we speciaal voor ondernemers vier informatieve e-learning modules gemaakt’, vertelt Anne Twilt, projectleider duurzame bedrijven van GreenBiz IJmond. ‘Zo leer je in korte tijd alles wat je over circulariteit wil weten.’

In onze consumptiemaatschappij zijn we gewend om gebruikte producten massaal op een berg te gooien om vervolgens snel weer een nieuw apparaat aan te schaffen. Maar anno 2022, een tijd waarin grondstoffen steeds schaarser worden, het verwerken van afval steeds duurder én tevens slecht voor het milieu is, moeten we een deze afvalstroom niet vernietigen, maar circulair maken.

Circulair ondernemen biest een financiële kans

De overheid streeft daarom naar een circulair Nederland in 2050. In 2050 bestaat er geen afval meer, maar worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. ‘Naast het duurzaamheids- aspect biedt circulair ondernemen ook een mooie financiële kans’, geeft Anne Twilt aan. ‘Want als u met uw bedrijf het (rest)afval (voor een deel) kunt hergebruiken, hoeft u minder nieuwe grondstoffen aan te kopen en heeft u bovendien minder kosten om uw (rest)afval te laten verwerken. Dat is een win-win-situatie.’

Vier e-learning modules op weg naar circulair

Veel ondernemers willen mee met de circulaire economie, maar weten niet hoe ze dat moeten aanpakken. Daarom heeft GreenBiz IJmond, die samen met Franse, Duitse, Engelse en Belgische partners is aangesloten bij het Europese Upcycle Your Waste-project, vier informatieve e-learning modules gemaakt.

‘Daarmee maken we ondernemers wegwijs in de onderwerpen waarmee zij te maken krijgen bij de overgang naar een circulaire bedrijfsvoering’, vertelt Anne. ‘Zo behandelen we onder meer de aspecten: wat is een circulaire economie? Welke hulpbronnen, productieketens en circulaire bedrijfsmodellen zijn er? Welke waarde heeft uw bedrijfsafval? En ter inspiratie en activering geven we een aantal mooie voorbeelden die zijn uitgekozen op basis van de onderwerpen van de cursus.’

Wilt u deze gratis beschikbare cursus volgen?

Wilt u deze gratis beschikbare cursus volgen? Ga dan naar de website https://academy.upcycleyourwaste.com/ en meld u aan via de button ‘register now’. Daarna krijgt u per e-mail toegang tot de vier modules, van elk ca 20 minuten. ‘Aan het eind van elke module vragen we u een aantal vragen te beantwoorden. Aan de hand van de antwoorden kunt u beoordelen of u de inhoud van de module goed begrepen heeft’, aldus Twilt.

Doe samen de cursus en maak medewerkers enthousiast

GreenBiz IJmond heeft de cursus ook al bij bedrijven op de werkvloer gegeven. ‘We zien hierbij dat de informatieve filmpjes ideaal zijn om circulariteit bij werknemers te introduceren. Het mooie is dat als binnen een bedrijf meerdere mensen tegelijk deze circulaire cursus volgen, het ook meteen een discussie teweegbrengt. Bovendien zien we dat áls je het samen doet, medewerkers ook echt enthousiast worden over circulariteit en er graag mee willen doorgaan’, vertelt Anne. ‘De jonge generatie werknemers vindt het ook belangrijk dat een onderneming maatschappelijk verantwoord onderneemt. Als je ziet hoeveel moeite bedrijven nu hebben om voldoende personeel te vinden, is aanhaken bij de circulaire economie nóg een mooi voordeel’, aldus Anne, die voor circulaire ondernemersvragen bereikbaar is via het mailadres atwilt@odijmond.nl.

Upcycle Your Waste wordt gefinancierd door het Interreg 2 Zeeën-programma van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

 

 

 

 

 

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Evenementen

  • Geen evenementen
  • Advertisement

    webdesign development