Eerste Just Transition Fund subsidie in IJmond toegezegd

Het Just Transition Fund IJmond (JTF) heeft de eerste subsidietoezegging gegeven aan van H2Dock uit Heemskerk. Wethouder Jeroen Verwoort heeft dit in zijn functie van voorzitter van de Regionale Stuurgroep JTF IJmond de ondernemers laten weten. De toezegging is 948.082 euro als bijdrage voor de totale projectkosten van bijna 1.900.000 euro.

H2Dock B.V. heeft een concept uitgewerkt om het mogelijk te maken om waterstoffabriekjes op zee te bouwen. In het concept is opgenomen de modulaire behuizing van electrolysers en alle ondersteunende componenten en hulpsystemen die nodig zijn om waterstof te produceren. In de elektrolyse-techniek heet dat ‘balance of plant’.

Met de JTF subsidie, een EU subsidie die maximaal 50% van de kosten dekt, wil H2Dock dit module concept eerst verder uitwerken tot een definitief ontwerp om het daarna te engineeren (sterkte- en stijfheidsberekeningen en 3D CAD tekeningen te maken) en via een aantal prototypes het ontwerp én de engineering te valideren.

Nieuwe opleiding en banen

Ook wordt in dit project de veiligheids- en onderhoudseisen vastgesteld zodat samen met het Nova College de eisen aan een leergang kunnen worden vastgesteld om zowel jongeren als zij-instromers op te leiden voor nieuwe functies op de arbeidsmarkt. De waterstoffabriekjes moeten op zee worden geïnstalleerd en onderhouden. Aan het eind van hun levensduur moeten zij ook worden ontmanteld en terug aan land worden gebracht voor hergebruik.

Kansrijke projecten die de energietransitie stimuleren

Alle projecten die door JTF worden mede-gefinancierd dienen een bijdrage te leveren aan een circulaire economie.

JTF IJmond subsidieert goedgekeurde projectplannen die bijdragen aan het versnellen van de energietransitie, het vernieuwen van de economie en het veerkrachtig maken van de arbeidsmarkt.

Heeft u ook een project die aan deze voorwaarden voldoet, neem contact op met projectleider Vera van Vuuren van het JTF-steunpunt IJmond, te bereiken via vvuuren@odijmond.nl en telefonisch 06 22 24 90 89. Zij beoordeelt het idee en geeft aan of het idee in basis kans maakt op het verkrijgen van een subsidie.

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Evenementen

  • Geen evenementen
  • Advertisement

    webdesign development