Werknemers IJmond op de fiets voor donatie aan goede doelen

OV IJmond ondersteunt gezond initiatief 

IJmondiale werknemers omarmen het fietsstimuleringsprogramma ‘Goed op weg’ voor het woon-werk-fietsverkeer. ‘Naast een betere gezondheid voor henzelf, zorgen de fietsers tevens voor een rustiger spits, dus betere bereikbaarheid én is er winst op het gebied van de luchtkwaliteit‘, weet IJmond Bereikbaar-voorzitter Ton van der Scheer. 

Toen vorig jaar de Velsertunnel negen maanden dicht ging vanwege een grootschalige renovatie, werden er plannen bedacht om de regio bereikbaar te houden. Eén van de ideeën van IJmond Bereikbaar was het stimuleren van het woon-werk-verkeer per fiets. Dat bleek een succes. Want dankzij een financiële prikkel bleken veel IJmondiale forenzen hun ‘heilige koe’ in te ruilen voor een stalen ros.

Stimulatie

In IJmond Bereikbaar werken de Omgevingsdienst IJmond, de IJmond-gemeenten en de OV IJmond samen. Deze stichting richt zich ook na de Velsertunnel-renovatie op het bereikbaar en gezond houden van de IJmond. Het enthousiasmeren van forenzen om met de fiets naar het werk te gaan, blijkt daarbij goed te werken. Een recente enquête geeft aan dat werknemers het prima vinden om op de fiets naar het werk te komen. Wat uiteraard helpt is wanneer hun werkgever het fietsen ook beloont. ‘Veel fiscale regelingen zijn nu nog toegespitst op woon-werkverkeer met de auto en niet op het stimuleren van de fiets. En dat terwijl een fietsende werknemer niet alleen goedkoper is voor een werkgever, maar bovendien ook bewezen minder vaak ziek is’, zegt Ton van der Scheer. ‘Met als extra winst een rustiger spits en een verlaagde uitlaat­gassenbelasting voor het milieu.’

Fietsen voor goed doel

Voorlopig zorgt IJmond Bereikbaar samen met IJmondiale bedrijven voor het motiverende fietsduwtje in de rug. Ondernemingen en hun medewerkers kunnen zich nog steeds aanmelden op de website www.ijmondbereikbaar.nl en profiteren van alle activiteiten uit het programma. Zo is eind april de fietsapp van Ring-Ring bij alle IJmond Bereikbaar-fietsers geïntroduceerd. Een app waarmee de fietsende werknemer spaart, bespaart en wordt uitgedaagd. ‘Inmiddels wordt de app door bijna 400 fietsers gebruikt. Eén van de leuke app-functies is dat je automatisch meefietst voor een goed doel in de IJmond. Behalve fietsen, hoef je daar verder niets voor te doen’, legt Van der Scheer uit. ‘Inmiddels hebben we als IJmond Bereikbaar al twee goede doelen kunnen blij maken met een financiële gift. Zo hebben de fietsers voor de KNRM en de Dierenambulance Kennemerland een cheque van 1.000 euro bij elkaar getrapt. Binnenkort is ook een donatie voor de Stichting vrienden van het Rode Kruis Ziekenhuis bij elkaar gefietst.’

Tata Steel Fiets-challenge

Tata Steel heeft inmiddels, met behulp van IJmond Bereikbaar, het ‘werknemers fietsen voor het goede doel’-idee over­genomen binnen haar programma voor Vitaliteit en Gezondheid. Zo namen recentelijk liefst 20 Tata Steel-afdelingen deel aan een fiets-challenge. In een maand tijd werden gezamenlijk ruim 55.000 kilometers afgelegd. De afdelingen Koudbandwalserij en Oxystaalfabriek2/Direct Sheet Plant bleken uiteindelijk het beste gefietst te hebben. Zij kregen uit handen van Hubdirecteur Hans van den Berg hun welverdiende teamprijzen uit­gereikt. Daarnaast werden nog een drietal medewerkers in het zonnetje gezet voor de grootste woon/werkafstand die op de fiets werd afgelegd. Een andere grote winnaar van de Fiets-challenge is de stichting Kika Kinderen Kankervrij. Zo doneerde Tata Steel aan dit goede doel 7.500 euro. 

www.ovijmond.nl

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Evenementen

  • Geen evenementen
  • Advertisement

    webdesign development