Nieuwe wet- en regelgeving rondom personeel per 2016

Wet- en regelgeving rondom personeel per 1 jan 2016

De overheid heeft iets nieuws voor u in petto in 2016. Het zijn de nieuwe regels en wetten voor personeel. Voorzichtig uitpakken raden wij u aan.

Flexwerken 
Flexibel uitpakken. Dit voorjaar kwam het voorstel al door de tweede kamer. Maar per 1 januari treedt de nieuwe Wet flexibel werken definitief in. Werknemers hebben het recht om een verzoek bij hun werkgever in te dienen om hun werktijd of arbeidsplaats aan te passen. De werkgever moet dit verzoek serieus in overweging nemen. Deze maatregel moet zorgen voor een betere werk-privébalans bij het personeel. De regels gelden voor bedrijven vanaf 10 werknemers en de werknemer mag zijn verzoek na een halfjaar in dienst indienen.

AOW-leeftijd gaat versneld omhoog 
Met 65 + 6 maanden mag je uitpakken of inpakken? Er komen weer drie maanden bij. Op dit moment ga je met pensioen met 65+ 3 maanden. Volgend jaar is dit 65+ 6 maanden. Vanaf 2018 wordt de AOW-leeftijd nog sneller opgevoerd, per vier maanden. Wie in 2021 67 jaar wordt mag zich eindelijk pensioengerechtigde noemen.

Algemeen pensioenfonds  
Een groot pensioenfondspakket. Er is een new kid on the block. Naast de bestaande fondsen komt er het algemeen pensioenfonds waar bedrijven en sociale partners verschillende pensioenregelingen kunnen bundelen in één fonds. Dit levert vooral schaalvoordelen op, bijvoorbeeld lagere uitvoeringskosten. Wat aardig wat kan schelen in de portemonnee.

In dienst nemen van AOW’er wordt makkelijker
Meer verouderde pakketten. In de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd is opgenomen dat vanaf 2016 de AOW’er nog maar zes weken doorbetaald hoeft te worden. Daarnaast wordt de mogelijkheid voor een tijdelijk contract verruimd en de re-integratieverplichtingen worden minder.

Participatiewet
Kapotte pakketten niet weggooien. Wilt u mensen met een beperking in dienst nemen? Er komt een eenvoudig basispakket voor voorzieningen voor werkgevers. Dit voorkomt dat u niet meer uit de wirwar komt die UWV en gemeenten u bieden ter ondersteuning.

Schijnconstructies aangepakt  
Neppakketten aangepakt. De nieuwe Wet aanpak schijnconstructies moet uitbating en onderbetaling van werknemers voorkomen. Zo bent u bijvoorbeeld verplicht om ten minste het minimumloon giraal uit te betalen, het volledig contant uitbetalen van het loon kan dus niet meer. En u moet meer gegevens melden op de loonstrook.

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Evenementen

  • Geen evenementen
  • Advertisement

    webdesign development