De bedrijfs-APK

Wat oudere auto’s moeten om het jaar APK gekeurd worden. De garage controleert de veiligheid van de auto op een groot aantal punten. De kosten zijn circa € 35,– maar voor klanten die gelijk een onderhoudsbeurt laten doen is de keuring gratis.

Eigenlijk zou iedere ondernemer ook een financiële APK van zijn bedrijf moeten laten doen. De meeste ondernemers weten alles over hun vak, maar een aantal ondernemers heeft weinig “feeling” met iets als de jaarrekening. Die wordt jaarlijks opgemaakt door de accountant, een bank is er soms in geïnteresseerd, en dat is het dan wel.
Terwijl uit die jaarrekening dingen kunnen blijken die later voor hele vervelende verrassingen kunnen zorgen.

Een paar voorbeelden:
– De aandeelhouder heeft geld uit het bedrijf gehaald en in rekening courant geboekt. Als het nog goed gaat met het bedrijf is deze schuld weg te werken door bijvoorbeeld een dividenduitkering. Gaat het niet goed en gaat het bedrijf uiteindelijk failliet, dan moet de rekening courant worden terugbetaald.
– De aandeelhouder heeft geld in het bedrijf gestopt. Als hij dat op de juiste manier doet en bijvoorbeeld een pandrecht op de bezittingen van het bedrijf vestigt, dan heeft de aandeelhouder als het mis gaat nog een onderpand. Met enige regelmaat worden forse bedragen in het bedrijf gestopt zonder enige overeenkomst, laat staan een onderpand.
– De pensioenvennootschap heeft een vordering op de werkmaatschappij, de holding heeft een schuld aan de werkmaatschappij. Zonder verrekeningsovereenkomst moet bij faillissement de ene BV aan de curator betalen terwijl de andere BV achter in de rij bij de andere crediteuren staat.
– Personeel staat niet op de loonlijst bij de BV waarvoor het (meeste) werk wordt gedaan. Lastig bij een reorganisatie.
– De holding staat wel borg bij de bank maar de werkmaatschappij heeft haar bezittingen niet verpand. Bij een faillissement moet de holding de bank betalen terwijl de opbrengst van de bezittingen van de failliete BV naar de curator gaan.
– En veel voorkomend: De ondernemer begint niet met saneren als er verlies wordt geleden, maar als het geld op is.
Geen ondernemer vindt het leuk om bij de gevolgen van een faillissement stil te staan. Besef alleen dat dit doorgaans wel een belangrijke reden is om het bedrijf in een BV uit te oefenen. Laat daarom periodiek controleren of het bij uw bedrijf allemaal in orde is.
Maak gebruik van de financiële APK van mijn kantoor. Mail mij uw jaarrekening 2012 en krijg voor de prijs van een APK keuring van uw auto een financieel-juridische analyse. Gratis voor onze vaste klanten. Baat het niet, dan schaadt het niet!

Mr. Michel Moeijes

Michel is vennoot bij Tanger Advocaten N.V., met vestigingen in de IJmond, Alkmaar en Haarlem één van de grootste advocatenkantoren van Kennemerland.
Zie de website www.tanger.nl. Mail uw jaarrekening naar a.g.moeijes@tanger.nl

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Evenementen

  • Geen evenementen
  • Advertisement

    webdesign development