De Zoncorporatie speelt in op acute vraag naar monteurs zonnepanelen

Het Beverwijkse Patina Dakbedekkingen speelt samen met de Amsterdamse ondernemingen Klomp en Lens Energie in op de grote vraag naar monteurs voor zonnepanelen. Via de joint venture De Zoncorporatie wordt gemotiveerde werkzoekenden en zij-instromers een leer-werkt-traject aangeboden. ‘Als zij deze opleiding succesvol afronden, bieden wij hen een baangarantie als zonnepaneleninstallateur’, vertelt Ton Visser.

Klomp is goed in technisch installatiewerk, Lens Energie weet alles van omvormsystemen bij de opslag van zonne-energie en Patina is een dakbedekkingsspecialist. Als je die drie sterke punten combineert, kun je samen optimaal zonnepanelen op daken monteren.

Leer-werk-traject

Met het aardgasdrama in Groningen en de daarmee versnelde transitie naar duurzame energieopwekking in het achterhoofd, liggen er op zonnepanelengebied enorme kansen. ‘Er is een acute behoefte aan nieuw opgeleide specialisten, waardoor de markt vraagt dat mensen snel omgeschoold worden’, zegt Visser. ‘Daarom hebben we als De Zoncorporatie een plan uitgewerkt om een leer-werkt-traject op te starten.’ Visser is met zijn bedrijf C.nu Advies aangetrokken om onder de groep van onbenut arbeids- personeel gemotiveerde krachten te werven. ‘Dan kijken we bijvoorbeeld naar statushouders. Maar we kloppen ook aan bij het UWV, Werkgevers Servicepunt en House of Skills. Tevens hebben we nauwe contacten met Installatiewerk Noord-Holland en het vmbo, havo en praktijkscholen, waar we uitstromers en uitvallers kunnen opvangen.

GreenBiz mbo

De Zoncorporatie werkt momenteel samen met een opleidingsinstituut in Gorinchem. ‘Daar krijgen de kandidaten tien dagen theorie en praktijk. Na die trainingsperiode doen ze een met het QBIS-keurmerk gecertificeerd examen. Daardoor voldoet het examen aan het kwaliteitsregister voor de bouw- en installatiesector in Nederland’, legt Visser uit. Naast het genoemde opleidings-instituut, wil De Zoncorporatie ook binnen de IJmond een opleidings-programma vinden. Daarom heeft Visser onlangs om tafel gezeten met Edward Straus. Zoals u elders in deze IJmondiaan kunt lezen, is Straus namens ROC Nova College en GreenBiz IJmond hard bezig om een technisch-commerciële GreenBiz mbo-opleiding te ontwikkelen. Via deelmodules van deze in 2019 te starten opleiding kunnen ook zonnepanelenmonteurs versneld worden klaargestoomd. Goede start De Zoncorporatie, die afgelopen mei met dit traject is gestart, heeft sinds begin september vijf jongens van het ROC Amsterdam rondlopen. ‘Zij lopen vier maanden stage bij ons. Als dat van beide kanten bevalt, kunnen ze in januari starten met een bbl-opleiding. Dat is een Beroeps Begeleidende Leeropleiding met wekelijks vier dagen werken in de praktijk en één dag school’, aldus Visser. Ook vanuit het UWV heeft De Zoncorporatie reeds een paar goede krachten gevonden. ‘In september zijn zij begonnen bij Amsterdam Werkt, waar ze bijvoorbeeld les krijgen in steigeropbouw, omgaan met gereedschappen en het uit veiligheidsoogpunt belangrijke VCA-diploma moeten behalen. We geloven in een prima opleiding. Zo krijg je niet alleen goed opgeleid personeel, maar ook een goed imago.’

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Evenementen

  • Geen evenementen
  • Advertisement

    webdesign development