Havenfestival IJmond in teken van vis en duurzaamheid

Het Havenfestival IJmond vindt dit jaar plaats op zaterdag 23 en zondag 24 juni. Twee dagen lang staat de Trawlerkade volledig in het teken van kunst en cultuur, de visserij en de havens. Visserij en duurzaamheid zijn dit jaar belangrijke speerpunten van het festival. Zo wordt in samenwerking met het lokale bedrijfsleven een Visplein XL ingericht en is er door scholieren een kunstwerk gemaakt van afval uit de zee. Het evenement staat bol van de nautische en culturele activiteiten. Dankzij een groot aantal sponsors zijn alle activiteiten gratis toegankelijk!

Achter de schermen is door vrijwilligers en professionals hard gewerkt aan een programma met Havenfestival-klassiekers en verrassende activiteiten voor een breed publiek. Een rondgang langs de bezoekers, voorafgaande aan de editie in 2017, heeft duidelijk gemaakt dat de vistafel en de rondvaarten goed scoren, dus die onderdelen keren ook dit jaar terug. Daarnaast heeft de organisatie goed geluisterd naar de wensen op het gebied van het culturele programma. Lokale theater- en muziekmakers krijgen alle ruimte, terwijl op zaterdagavond alles in het teken staat van een gezellig feest op de kade. Met de komst van Drukwerk, Full Count, Local Boyzz en Danny de Munk lijkt succes verzekerd.

IJmuiden Rauw aan Zee
Net als vorig jaar is IJmuiden Rauw aan Zee, het toeristische brandconcept van de gemeente Velsen, een belangrijke partner van het Havenfestival. Om de samenwerking te benadrukken is in het voorjaar een visreceptenwedstrijd georganiseerd waaraan tientallen mensen hebben meegedaan. De opdracht was om een typisch IJmuidens visrecept in te sturen. Een jury bestaande uit Nico Waasdorp (Fish & Seafood Waasdorp), Debby Kostandy (gemeente Velsen) en tv-kok René Pluijm (Pluijms Eetbare Wereld) hebben uit de inzendingen drie recepten gekozen waarop via Facebook gestemd kon worden. Het winnende recept kan tijdens het Havenfestival worden geproefd in het IJmuiden Rauw aan Zee-paviljoen (zolang de voorraad strekt). Op deze plek kunnen bezoekers ook terecht voor meer informatie over de toeristische mogelijkheden in Velsen.

Visplein XL
Tijdens het Havenfestival IJmond wordt de oprichting gevierd van de stichting Noordzeevis uit IJmuiden. Belangrijkste doel is om de consumptie van verse vis uit IJmuiden te stimuleren door de herkenbaarheid en de verkrijgbaarheid ervan te vergroten. Het stichtingsbestuur is voornemens om dit merk samen met het lokale bedrijfsleven stevig op de kaart te zetten. Op de Trawlerkade gebeurt dit onder meer op het Visplein XL, waar allerlei activiteiten worden georganiseerd rondom het thema vis. In de loods van Kloosterboer (Trawlerkade 30) liggen tientallen soorten Noordzeevis uitgestald waarover de hele dag uitleg wordt gegeven. Op de kade wordt vis gefileerd, gerookt en gebakken, vindt een visrookwedstrijd plaats en is uiteraard volop Hollandse Nieuwe verkrijgbaar. In het IJmuiden Rauw aan Zee-paviljoen kan het winnende visrecept worden geproefd (zolang de voorraad strekt). En als klap op de vuurpijl ligt de SCH-45 aan de kade, waar het pulskoor wordt gedemonstreerd en uitleg wordt gegeven over verduurzaming van de visserijketen. De komst van deze kotter is mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Cornelis Vrolijk, dat onlangs de Green Deal Visserij voor een Schone Zee ondertekende. Diverse toonaangevende bedrijven zijn hiermee overeengekomen dat de maritieme afvalkringloop gesloten moet worden door afvalpreventie, afvalmanagement en afgiftemaximalisatie.

Schepen
De Vissershaven ligt tijdens het Havenfestival vol met interessante schepen. Blikvanger is de Clipper Stad Amsterdam, die op zaterdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur open schip houdt achter het Cornelis Vrolijk Hoofdpodium. Dit dwarsgetuigde tall ship is 76 meter lang en beschikt over 31 zeilen met een totale oppervlakte van 2.200 vierkante meter. De Stad Amsterdam ligt alleen op zaterdag aan de kade. Liefhebbers van historische schepen kunnen zich vergapen aan de stoomschepen Elvin (bouwjaar 1932) en de Adelaar (1925). De komst van de Elvin wordt mogelijk gemaakt door Golden Arrow. Het duurt vier dagen om dit schip ‘op stoom’ te krijgen. De ‘warme’ machinekamer staat tijdens het Havenfestival open voor bezichtigingen. Dit jaar kunnen de bezoekers het stoombedrijf dus echt in werking zien. Een aanrader! Ook de Goede verwachting van scoutinggroep Michiel Adriaanzoon de Ruyter, de Zaandam van het Zeekadetkorps IJmond, het binnenvaartopleidingsschip Prinses Maxima van het Maritiem College IJmuiden en de Naaldwijk (een voormalige mijnenveger van de marine) liggen weer afgemeerd aan de Trawlerkade. De meeste schepen zijn toegankelijk voor het publiek, maar dit hangt altijd af van de drukte.

Rondvaarten
Dankzij de nautische dienstverleners uit het Noordzeekanaalgebied is het ook dit jaar mogelijk om een gratis rondvaart te maken door de haven. Vanaf het ponton achter het Cornelis Vrolijk Hoofdpodium vinden tussen 12.00 en 17.00 uur gratis rondvaarten plaats met een tender van het Loodswezen en de Vletterlieden, het stoomschip de Adelaar (alleen op zaterdag) en de Union van het Maritiem College IJmuiden. De lange wachtrijen in het verleden hebben aangetoond dat de rondvaarten zeer populair zijn. Vooraf reserveren is niet mogelijk, bezoekers kunnen gewoon in de rij gaan staan. Bij betreding van het ponton waar de rondvaarten vertrekken wordt om een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de Stichting Vaarwens. De stichting Vaarwens verzorgt het gehele jaar door gratis vaartochten met mensen die een zeer slechte levensverwachting hebben door een levensbedreigende ziekte. Aan het begin van de Trawlerkade kunnen bezoekers van het Havenfestival in ruil voor een donatie meevaren op verschillende reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). De Paragon C463 blijft dit jaar gesloten voor bezoekers omdat het boorplatform is verkocht.

Entertainment
Van gevestigde namen tot aanstormend talent: het Havenfestival biedt sinds jaar en dag een podium voor zangers en zangeressen, dj’s, bands, theatermakers, dichters, koren en kunstenaars! Verdeeld over vier podia vinden in twee dagen tijd meer dan 50 optredens plaats. Het Cornelis Vrolijk Hoofdpodium staat net als vorig jaar naast het boorplatform Paragon C463. Hier zijn de hele dag optredens van regionale muzikanten. Zaterdagavond is het groot feest met Drukwerk, Full Count, Local Boyzz en Danny de Munk. Op het Foodplein zorgen dj’s voor de sfeer die past bij lekker eten en drinken en de (shanty)koren doen hetzelfde op het Visplein XL. Op het Rabobank IJmond Stage krijgen jonge talenten en lokale theatermakers de kans zich aan de bezoekers van het Havenfestival te presenteren. Op de kade vindt de hele middag verrassend straattheater plaats. Het volledige programma is te vinden op www.havenfestivalijmond.nl/programma.

Festivalmarkt
Aan het einde van de Trawlerkade, achter het Cornelis Vrolijk Hoofdpodium, komt een grote festivalmarkt met 35 kramen, waarvan minstens tien met oude ambachten. Verschillende maatschappelijke organisaties presenteren zich op de markt, waaronder Telstar Thuis in de Wijk, Vluchtelingenwerk Velsen, de Zonnebloem, het IJmuider Zee- en Havenmuseum, Stichting Vaarwens, SHIP, Stichting Zwerfkatten Havengebied en de Stichting Taaislijmziekte. Er zijn ook diverse nautische bedrijven op de markt aanwezig en bedrijven die leuke koopjes in petto hebben voor de bezoekers van het Havenfestival. Op de festivalmarkt worden door leerlingen van muziekscholen een presentatie gegeven, is een voetbalactiviteit bij de kraam van Telstar en kun je de uitdaging aangaan op de klimwand van het Loodswezen. Muziekschool Alphenaar en Koel Creative Productions, winnaar van de regionale cultuurprijs De Olifant, staan ook op de markt. Absoluut een bezoek waard dus!

Veeking Theaterproducties
Op het Rabobank IJmond Stage presenteert Veeking theaterproducties diverse acts.
Zo laten leerlingen van de Amsterdamse Theaterschool De Trap het publiek kennismaken met een kort maar bijzonder theaterstuk onder regie van de Santpoortse theater- en poppenmaakster Janna Handgraaf. Living Historie Kennemerland speelt Viswijven, het verhaal van het IJmuidense viswijf Trijn Klein en haar zus, Blozende Bertha. In VISite mag het publiek bepalen wat diverse jonge acteurs gaan doen, terwijl muziektheatergroep Plug In de muzikale omlijsting verzorgt. Het geheel wordt aan elkaar gepraat door spreekstalmeester én IJmuidenaar Marco Mekenkamp die zelf een korte theatermonoloog zal voordragen. En als speciale verrassing mag het publiek een heel bijzonder gerecht proeven!

Kunst op de Kade
In de hal van Klaas de Boer in de 2e Havenstraat exposeren negen kunstenaars uit de IJmond met schilderijen, aquarellen, fotografie en afgietsels van vissen. Een spannende mix van stijlen dus! De kunstenaars die meewerken aan Kunst op de Kade zijn Tania Engelchor, Hans Peeters, Yvonne de Vries, Chiel Dekker, Renate van de Berg, Catharina Cleeren, Herman Groen & Peter Spannenberg en Renske de Jong. Voor kinderen zijn er activiteiten verzorgd door de Bibliotheek Velsen en het Kunstencentrum Velsen. De hal is op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur open.

Kunstwerk van afval uit zee
Leerlingen van het Technisch College in IJmuiden gaan voor het Havenfestival een kunstobject maken dat volledig vooral bestaat uit plastic afval uit zee. Zij worden daarbij geholpen door kunstenaar Nikki Kröder van Studio O uit Beverwijk. Plastic is een actueel, wereldwijd en groot probleem dat op verschillende manieren onder de aandacht wordt gebracht. Er worden allerlei oplossingen bedacht om plastic afval te verminderen of een verandering te brengen in de vervuiling en overlast die erdoor ontstaat. Om dit onderwerp op een technische manier op te lossen, is een enorme machine gemaakt die het plastic kan verwerken tot een nieuwe grondstof. Zo kan het plastic afval uit zee en haven gerecycled worden en de Noordzeevis veilig blijven rondzwemmen. De verwerkingsmethode van plastic is geïnspireerd op de open source-informatie van Precious Plastic. De machine is op het Havenfestival te bewonderen en staat bij het kunstwerk.

Bibliotheek en Kunstencentrum
De Bibliotheek komt dit jaar naar het Havenfestival. Met een stand vol boeken, 3D-kleurplaten, voorlezen, prijsvragen en mooie verhalen zijn zij te vinden in de hal van Kunst op de Kade waar ook het Kunstencentrum Velsen staat. Kom langs en win een mooie prijs met je ‘message in a bottle’, snuffel lekker tussen de afgeschreven Toptitels en jeugdboeken en kom thuis met een goede vangst! Ook ben je bij de stand van de Bieb aan het juiste adres voor een creatieve opdracht. De medewerkers van de bibliotheek kunnen je van alles vertellen over de activiteiten in de bibliotheek, van DigiTaal tot Boekenpret. Als je tijdens het Havenfestival je inschrijft als lid van de Bibliotheek, ontvang je een leuke Boekenweek-frisbee cadeau. Maar wees er snel bij, want op is op!

Telstar
Na zo’n fantastisch seizoen mag de lokale voetbaltrots natuurlijk niet ontbreken op het Havenfestival! Alle geledingen van Telstar zijn aanwezig op de festivalmarkt achter het Cornelis Vrolijk Hoofdpodium: Telstar Horeca, SHIP, de fanshop, Telstar Thuis in de Wijk en de Businessclub Telstar. De fanshop heeft een primeur, want tijdens het Havenfestival is het nieuwe tenue van de Witte Leeuwen voor het eerst in het echt te zien én te bestellen! De oude Telstar-kleding gaat voor een prikkie weg. Met de interactieve kennisquiz van Telstar Thuis in de Wijk zijn leuke prijzen te winnen. En natuurlijk staat er een pannakooi waar de jongste Telstar-fans hun skills kunnen laten zien! Voorafgaand aan het festival, tussen 10.00 en 12.00 uur, zendt NH Sportcafé (met presentator Leo Driessen) live uit vanuit Lunchroom Bart. Publiek is van harte welkom!

Rondleiding havengebied
Laat u tijdens het Havenfestival rondleiden door het oude havengebied van IJmuiden, waar heden en verleden elkaar ontmoeten! De enthousiaste gidsen van de wandelroute Ontdek Oud-IJmuiden vertrekken beide dagen om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur voor een wandeling van circa 25 minuten langs historische plekken met een verhaal. Bij de startplek naast het rondvaartenponton (te herkennen aan de banners) is ook een Lopifit van Kennemer Loopfiets te bezichtigen. Kijk voor meer informatie op www.ontdekoudijmuiden.nl of www.kennemerloopfiets.nl.

Kinderplein
Ook dit jaar zijn er weer leuke activiteiten voor de kinderen over de hele kade, maar vooral op het Kinderplein ter hoogte van Ymuiden Stores. Haal een stempelkaart op en ontdek activiteiten zoals doelschieten (verzorgd door Stichting Welzijn Velsen), klimmen en vrij spelen op het doeplein. Schuif aan bij het knutselterras om een mooie tekening of ketting te maken. Kinderen zijn ook welkom om de theaterworkshop bij te wonen onder leiding van Janna Handgraaf. Verder is het Pieter Vermeulen Museum aanwezig met een ‘creatief met vissen’. Nieuw dit jaar is de speurtocht. Probeer alle letters op de kade te vinden en maak kans op een kleine prijs. In de loods van Klaas de Boer kunnen kinderen creatief aan de slag met een 3D-kleurplaat van de Bibliotheek Velsen of een tekenworkshop van het Kunstencentrum Velsen. De zeeverkenners van Nannie van der Wiele geven een spannende zeilinstructie in de lelievletten die liggen afgemeerd langs de Windcat-steiger. De aankleding van het plein en schminken wordt dit jaar verzorgd door Scouting Wiawaha. Deelname aan de activiteiten is gratis.

Foodplein
Het Foodplein is dit jaar groter en gezelliger dan vorig jaar! Ter hoogte van Trawlerkade 70, aan het begin van het festivalterrein, staan zeker acht foodtrucks waarin lekkere gerechten worden bereid. Van hamburger tot kibbeling en van patat tot Hollandse Nieuwe! Uiteraard zorgt de organisatie op deze plek voor voldoende zitgelegenheid. Afrekenen kan met pin of contant geld. Dit geldt ook voor de horecapunten op andere delen van het festivalterrein. Er zijn geen muntenkassa’s.

KNRM-reddingstation IJmuiden
Tijdens het Havenfestival is het terrein van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) geopend voor publiek. Op zaterdag kan er worden gevaren met oude en operationele reddingboten. Donateur worden is gratis varen! Reddingsbrigade IJmuiden toont reddingsmaterieel en geeft informatie over hun werkzaamheden. Scheepsmodelbouwgroep IJmond laat verschillende scheepsmodellen zien. Het Reddingmuseum Den Helder staat er met een kraam, er zijn KNRM-artikelen te koop en er is een rommelmarkt. Op zaterdag is Radio Beverwijk aanwezig en op beide dagen zijn er optreden van shantykoren. Het doel van de activiteiten is om geld in te zamelen voor de KNRM.

Naar het festival
De organisatie vraagt bezoekers van het Havenfestival lopend, op de fiets of met het openbaar vervoer naar de Trawlerkade te komen. Wie toch de auto pakt, moet rekening houden met drukte in de omliggende straten. In het havengebied wordt een P-route uitgezet. Volg de borden en instructies van de verkeersregelaars, dan verloopt de doorstroming soepel. Net als voorgaande jaren wordt bij onderzoeksinstituut Wageningen Imares (voorheen Rivo) een grote fietsenstalling geopend. Hiervoor wordt een vergoeding van 1 euro gevraagd. Het is niet toegestaan fietsen en bromfietsen tegen de hekken te plaatsen. De Trawlerkade is vanaf 10.30 uur volledig fiets- en autovrij! Ook geparkeerde auto’s moeten dan weg zijn. Vanwege de recente gebeurtenissen in de wereld ziet de organisatie hier streng op toe en schakelt zo nodig de politie in. Alle festivalregels zijn terug te vinden op www.havenfestivalijmond.nl/huisregels.

Bootverbinding Amsterdam
Rederij het IJ organiseert op zaterdag 23 juni in samenwerking met de Stichting Educatieve Vaartochten Groot Amsterdam een mooie vaartocht vanaf Amsterdam Centraal naar het Havenfestival. Deze tocht voert over het Noordzeekanaal, door de sluizen, naar de Vissershaven in IJmuiden. De bezoekers uit Amsterdam worden rond 13.00 uur afgezet op het rondvaartenponton. Vanaf daar hebben ze drie uur de tijd om het Havenfestival te bezoeken. Kijk voor meer informatie op www.rederijhetij.nl/ijmuiden.

Informatie
De belangrijkste informatie over het Havenfestival is te vinden op www.havenfestivalijmond.nl. Het laatste nieuws en wijzigingen in het programma worden ook gedeeld via Facebook en Twitter. De informatiestand van de organisatie staat op het Visplein XL. De vrijwilligers van het Havenfestival zijn te herkennen aan een groenblauw t-shirt en een badge. Zij staan onder meer bij de entreepoort om plattegronden uit te delen.

Organisatie
Havenfestival IJmond wordt georganiseerd door de Stichting Havenfestival IJmuiden. Het bestuur bestaat uit Jakob Klompien (voorzitter), Martijn Mewe (secretaris), Dennis van Klooster (penningmeester), Karin Maat (vice-voorzitter) en Claudia Kingma. De projectgroep bestaat uit Claudia Kingma (voorzitter/programma), Erica Haasnoot (nautisch), Netty Struijs (vrijwilligers), Maike Mehlert, Geert Simmer, Hilda Oudendijk (markt), Dennis Sintenie, Tom Siekman en Lindsey Koster (stagiair). Het Havenfestival wordt geproduceerd door Levensgenieters en No Nonsense Producties. De publiekscommunicatie wordt gecoördineerd door Friso Huizinga, die tevens adviseur van het bestuur is.

Sponsors
Het Havenfestival IJmond is volledig afhankelijk van sponsors. Zonder deze financiële steunpilaren zou het niet mogelijk zijn om een gratis toegankelijk festival van deze omvang te organiseren. De hoofdsponsors zijn Cornelis Vrolijk, IJmuiden Rauw aan Zee/Gemeente Velsen en Rabobank IJmond. Hoofdsponsor Kapitein: Zeehaven IJmuiden, CVV Vletterlieden, Port of Amsterdam, Loodswezen, Lowland, Bek en Verburg, Parlevliet & Van der Plas, Kloosterboer, Golden Arrow, Zwart Techniek, Opzet, Friso Huizinga Communicatie, Scheepswerf Brouwer, Ruhrgold en Hutten Verhuur. Sponsor Stuurman: Seafood Parlevliet, Rederij Vrolijk, Bertus Dekker, De Branding Holding en Spaansen Groep. Sponsor Bootsman: DFDS Seaways, Bannink & Partners, Tanger Advocaten, KVSA, Hans Weeren, Ovenbouw Holland, Zicht, Rietlanden Terminals en Roeda Netwerken Notarissen. Sponsor Matroos: Zebra Uitzendbureau, Swanlake Consultants, BK Ingenieurs, Notarishuis IJmond, Van Laar Maritime, De Vilder & Wijnands Elektrotechniek, C&D Foods, Eelsing Expertises & Taxatie, AYOP, Van Duivenbode Kranen, Aandacht Arbo, Notaris Yvette Beumer, Windcat Workboats en Central Mudplant and Fluid Services, Oliehandel Klaas de Boer, Tentsupply, ELA Container Offshore, No Nonsense Producties & Entertainment, Ivent Groep, Stadsschouwburg Velsen, Risk Security, Spaarnelanden, Iskes Towage and salvage, OV IJmond, Lunchroom Bart, Visrestaurant Gerard van Es, Fish & Seafood Waasdorp, Korf Catering, Van Es Catering & Partyservice, Fromagerie l’Amuse, Boulangerie Oscar, Goudgele Patat en HB Horeca Group.

1 reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Evenementen

  • Geen evenementen
  • Advertisement

    webdesign development