Het Trump-effect

‘Tenzij er een economische dip komt, wordt de Europese en Britse vastgoedgebruikersmarkt niet geraakt door de verkiezings­overwinning van Donald Trump en zal de beleggingsmarkt ervan profiteren. Als FED en ECB de rente nog langer laag houden, is immers een verdere prijsstijging van core-vastgoed te verwachten’*. 

De verwachting is een economische groei in de VS de komende jaren, terwijl Amerikaanse aandelen, die momenteel overgewaardeerd worden zullen dalen, en dat er toevlucht wordt gezocht naar meer zekere beleggingen zoals staatspapier.

Er was door de markt een voorschot genomen op een stijgende rente door de verwachtte overwinning van Clinton, waardoor de aandelen van de Europese vastgoedfondsen daalden. Afhankelijk van de koers die Trump zal varen, men verwacht dat deze minder fel zal zijn, dan tijdens de ver­kiezingstijd werd geuit, is de verwachting dat de er geen verandering op de gebruikersmarkten zal optreden, tenzij de economische situatie substantieel (materieel) verslechterd. Veel hoofdsteden van Europese landen kennen een krappe markt en stijgende huurprijzen.

Wij geloven in een zeer volatiele markt in Europa en voor ons belangrijker in Nederland en in het bijzonder in de IJmond. Wij denken, dat de verkiezingen in Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Nederland het komende jaar een enorme poli­tieke omwenteling te weeg zullen brengen. Ten minste een uitgesproken scheiding in het spectrum tussen ‘links’ en ‘rechts’ of indien bij sommige partijen dit onderscheid niet zo duidelijk is, tussen een gematigde en meer radicale koers. Daarmee samenhangend hebben de rente, de beschikbaarheid van geld (remmende werking op de vraagzijde) een grote invloed op de waardefluctuatie van vastgoed. Wij zijn van mening dat nu vooral naar de effecten op lange termijn moet worden gekeken, qua rentekeuzes, huurprijs­ontwikkeling en naar het beoogde rendement op lange termijn. Beleggen in vastgoed is niet langer meer uitsluitend een lucratieve business voor de korte termijn. We zullen over de golven heen naar de horizon moeten kijken.

* bron Vastgoedmarkt, Cushman & Wakefield, ABN AMRO 

 

S.J. Hamming REV RT, Teer Bedrijfsmakelaars 

Teer bedrijfsmakelaardij & beleggingen – taxaties – beheer – family office

simonhamming@teer.nl

www.teer.nl

0251 – 21 21 02

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Evenementen

  • Geen evenementen
  • Advertisement

    webdesign development