Inzetbaarheidskunde

Door onze inzetbaarheid/baan verdienen we een inkomen! En we ontwikkelen tijdens ons werk in kennis, kunde en karakter. Onze werkzaamheden worden steeds complexer en veranderen sneller, sneller en sneller. Daardoor is het ontwikkelen van onze kennis, kunde en karakter noodzakelijker geworden. Om duurzaam inzetbaar en JobFit te blijven. En voldoende inkomen te kunnen verwerven. Dit noemen wij Inzetbaarheidskunde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inzetbaarheid is zoiets als een verkeers-WEG waarover we rijden tijdens werk en onze loopbaan. En als deze WEG slecht wordt onderhouden, komen er hobbels, kuilen en/of flinke schade. Dan rijdt het niet zo lekker meer, moet je vaart minderen en het kan zelfs gevaarlijk worden.

Te weinig motivatie, tekort aan bijscholing, verstoring in arbeids­relaties of overbelasting door privé situaties en ziekte, zijn zomaar wat voorbeelden van hobbels, kuilen en/of flinke schade. Op dat moment is er noodzakelijk onderhoud nodig aan de WEG.

Heb je wel eens op deze manier naar jouw WEG van werk en loopbaan gekeken? Ik ben geneigd het heel gewoon te vinden dat de verkeers-WEG waarop ik rijd zonder hobbels, kuilen en schade is. Herken je dat ook? Dit wordt dan ook goed geregeld door de overheid.

Het grote verschil is dat onze WEG van werk en loopbaan niet (meer) door de overheid onderhouden wordt. Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid geworden van werkgevers en werknemers. Waarbij de werknemer (leverancier van arbeid) eigenaar is voor het onderhoud aan zijn WEG.

Als inzetbaarheidscoach zien wij (te) vaak, dat de ziek geworden werknemer zijn werk en loopbaan- WEG niet goed heeft onder­houden. Tijdens het herstel moet er dan ook hard aan de werk- en loopbaan-WEG gewerkt worden. Dat is dubbelop, extra zwaar! In veel gevallen had een uitval waarschijnlijk korter kunnen zijn, of zelfs voorkomen kunnen worden.

Besparing van geld en ellende! Oh… bij mij loopt het niet zo’n vaart, hoor ik je denken. De meeste van deze zieke werk­nemers dachten dat ook…

Mag ik je door deze column wakker roepen? Interessant is nu hoe je aan jouw werk- en loopbaan-WEG kan ‘blijven werken’ terwijl deze ook in gebruik is. Blijvende AANDACHT voor jouw Inzetbaarheid!

Daar hebben wij de laatste jaren flink over nagedacht. Ten eerste over onze eigen werk loopbaan-WEG en ten tweede voor onze klanten, werknemers en werk­gevers.

Wij hebben daar veel gereedschap/materiaal voor ontwikkeld die we dus zelf gebruiken, en inzetten bij onze klanten.

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt voor jezelf of voor je team? Stuur een mailtje naar dennis@aandachtarbo.nl

Aandacht Arbo

Zeestraat 80
1942 AS Beverwijk
T: 0251 27 38 83
E: info@aandachtarbo.nl
www.aandachtarbo.nl

 

1 reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

  • Mijn naam is Jan Rijnders, voorheen Dga van Jan Rijnders BV. Het bovenstaande artikel vind ik bijzonder interessant, maar vooral ook “waar”! De laatste jaren maak ik mij bijzonder ongerust over het feit dat meer dan 70% (cijfers UWV) van de flexcontracten niet wordt verlengd en dus niet wordt omgezet in een vaster dienstverband. Vooral voor mensen boven de 45 jaar met kinderen die nog moeten gaan studeren is die onzekerheid fnuikend en beangstigend. Ik ben daarom een project gestart om de honderden brancheorganisaties binnen het MKB te motiveren om veel meer te sturen naar vastere arbeidscontracten. Men weet vaak niet hoe ongelooflijk veel geld het kost om medewerkers vroegtijdig te laten vertrekken en weer opnieuw een wervingsactiviteit op te zetten. Alles uit angst voor langdurig ziekteverzuim en transitievergoedingen. Ik help de ondernemingen (lees ondernemers) met het selecteren van de juiste kandidaten en met succes te coachen (volgens een door mij zelf ontwikkelde methode). Ik wil daarover graag contact met U.

Evenementen

  • Geen evenementen
  • Advertisement

    webdesign development