Middenhuur: een vergeten segment van de woningmarkt

Al geruime tijd wordt in de media bericht over een oververhitte woningmarkt, waarin een tekort aan beschikbare woningen en prijsstijgingen van meer dan 5% per jaar hand in hand gaan. Wanneer over de woningmarkt wordt gesproken, werd lange tijd alleen de kopersmarkt bedoeld. Nu deze markt aan het opdrogen is, lijken partijen zich langzaamaan steeds meer te richten op de huurmarkt.  

En waarom ook niet? Het huren van een woning past in een mondiale trend waarin bezit steeds minder van belang wordt geacht, en de zogenoemde deeleconomie haar intrede doet. Denk hierbij aan het delen van een auto (Uber) of slaapplek (Airbnb).

Daar komt bij dat het, met name voor starters, steeds lastiger wordt om een betaalbare koopwoning te vinden. De prijzen stijgen snel als gevolg van een beperkt aanbod en lage rentestanden, terwijl het maximale hypotheekbedrag dit jaar verder is teruggebracht naar 100% van de koopsom. Alle aanvullende kosten moeten dus uit eigen zak worden betaald. Huren wordt dan al snel een aantrekkelijk (of het enig mogelijke) alternatief. De grootste kansen op de huurmarkt liggen in het middensegment: huurwoningen met een huurprijs boven de liberalisatiegrens (ruim € 700,–) en onder de € 1.000,– per maand. Dit deelsegment is lange tijd een ondergeschoven kindje geweest, maar wordt door steeds meer gemeenten, ontwikkelaars en beleggers omarmd.

De kersvers gekozen gemeenteraadsleden, die nu druk bezig zijn met onderhandelingen over een nieuwe coalitie, vormen de aangewezen partij om werk te maken van het verder ontwikkelen van de huurmarkt. Tal van partijen, waaronder de koepel van woningcorporaties Aedes en makelaarsorganisatie NVM, hebben hiervoor verschillende ideeën geopperd. Hoewel het meeste ‘laaghangende fruit’ al is geplukt, zijn er nog steeds gebouwen die getransformeerd kunnen worden naar (huur-)woningen. Dit kunnen leegstaande kantoorgebouwen zijn, maar ook winkels kunnen hiervoor in aanmerking komen. Met een beetje creativiteit zijn er veel mogelijkheden. Teer Bedrijfsmakelaars heeft ruime ervaring in het adviseren omtrent transformatie. Mocht u twijfelen over de toekomst van uw (al dan niet leegstaande) vastgoed, dan denk ik graag met u mee.

Jurre Terhorst MSc
Teer Bedrijfsmakelaars
www.teer.nl

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Evenementen

  • Geen evenementen
  • Advertisement

    webdesign development