Montarent & Wall-Linq winnaars DIA Innovation Award Volandis

Met machines 80% tot 100% reductie van fysieke belasting in de afbouw 

Op vrijdag 10 februari reikte kennis- en adviescentrum Volandis om 15.00 in het DIA-paviljoen op de Bouwbeurs in Utrecht de DIA Innovation Award uit. DIA staat voor Duurzame Inzetbaarheidsanalyse, de methode van Volandis om werknemers in de bouw en infra veilig, gezond en gemotiveerd te laten werken. De eerste prijs ging naar Montarent & Wall-Linq, met hun innovatieve machines voor transport en montage in de afbouw. De tweede prijs ging naar stofbestrijder Klop Innovations, met hun slimme, schone circulaire oplossingen. De derde plaats was voor Variphone, producent van gehoorbeschermers, in ears monitors en communicatiesystemen. Ook was er een eervolle vermelding voor 12Build, een zelflerende en zelfsturende organisatie die de talenten van haar medewerkers leidend voor de functie laten zijn. De genomineerden voor de DIA Innovation Award maakten onderdeel uit van de Duurzame Inzetbaarheidsroute: een wandelroute die in een compacte gids werd uitgedeeld aan de bezoekers van de Bouwbeurs. De uitreiking van de DIA Innovation Award vond dit jaar voor het eerst plaats. Zowel een publieks- als een vakjury brachten tijdens de Bouwbeurs hun stem uit.  

Ergotrailer en Ergo Lifter

De Ergotrailer transporteert gipsplaten zonder te tillen, te dragen, te duwen of te trekken. Daarnaast ontwikkelden Montarent & Wall-Linq de Ergo Lifter, waarmee de gipsplaten tegen de wand worden gemonteerd, ook zonder te tillen. De Ergo Lifter zuigt door middel van vacuüm de platen vast. Vervolgens brengt de werknemer de platen naar de wand toe. Op desgewenste hoogte worden deze door middel van tape gefixeerd. “Het grootste voordeel is transport. We behalen 100% reductie op fysieke belasting. En bij het monteren is dit 80%”, aldus Cor Koopmans, directeur van Montarent. Met dit systeem zijn Montarent & Wall-Linq volgens de vakjury het meest aantoonbaar innovatief op het gebied van duurzame inzetbaarheid in de bouw en infra. De vakjury bestond uit: Karlien Haak (James Loopbaanadvies), Sandra ter Maat (FNV), Carla Wassenaar (Arbo Unie), Martijn Carlier (Jaarbeurs), Robin Colard (Linxx), Ronald van Driel (Mijn Loopbaancoach), Martijn Schenning (SIR), Gerard Reus (Bouwend Nederland) en Peter Roos (FNV).

Duurzame inzetbaarheid

Volandis is het kennis- en adviescentrum voor duurzame inzetbaarheid in de bouw- en infrasector en is opgericht door de cao-partners. Duurzame inzetbaarheid gaat bij Volandis over de thema’s Werk veilig, Houd plezier en Kijk vooruit. DIA-adviseurs gaan met werkgevers en werknemers in gesprek over veilig en gezond werken (Werk veilig), het behouden en/of verhogen van werkplezier (Houd plezier) en de toekomst van de werknemer of het bedrijf in de bouw en infra (Kijk vooruit). Genomineerden voor de DIA Innovation Award werden onder andere beoordeeld op hun impact op (één van) deze thema’s. Daarnaast werd gekeken naar de innovatiekracht, de toepasbaarheid van de dienst(verlening) of het product, het economisch rendement, de schaalbaarheid en de communicatie.

Andere activiteiten op de Bouwbeurs

Naast de Duurzame Inzetbaarheidsroute en de uitreiking van de DIA Innovation Award, organiseerde Volandis tal van andere activiteiten op de Bouwbeurs. Werknemers en werkgevers konden in het DIA-paviljoen met adviseurs van Volandis en partners (Arbo Unie, ArboNed, Bouw & Gezond, James Loopbaan, Mijn Loopbaancoach, Bouwopleiders en EVC-centra Bouw & Infra) in gesprek over duurzame inzetbaarheid. Verder bood Volandis op het Vakplein in samenwerking met ArboNed een fietsactiviteit aan, waarbij bezoekers kans maken op een horloge. Op de eerste beursdag organiseerde het kennis- en adviescentrum, in samenwerking met Cobouw en de Bouwbeurs, het Nationaal Debat ‘En we bouw(d)en nog lang en gelukkig!’. Deelnemers waren: Karin Rog, Karlien Haak, Ton Borst, Piet Fortuin, Piet Koppelaar, Peter Roos, Fred Sijmonsbergen, Hans van der Spek en Tjeerd Willem Hobma. Onder leiding van Thomas van Belzen en Joost Zwaga, journalisten van de Cobouw, gingen zij in discussie over stellingen met betrekking tot duurzame inzetbaarheid in de bouw en infra.

Lees meer op: www.volandis.nl/debat.

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Evenementen

  • Geen evenementen
  • Advertisement

    webdesign development