Andre Kuipers

PET IJmond maakt basisscholieren enthou­siast voor techniek

IJmondiale basisscholieren uit de groepen 7 en 8 kunnen op 30 en 31 oktober kennismaken met techniek. Doel van het Promotie Evenement Techniek (PET) IJmond 2014 is om de jeugd te laten zien dat techniek uitdagend, dynamisch en vooral heel erg leuk is. Op 18 september is er al een kick-off met o.a. astronaut André Kuipers.

Techniek Campus Engineering & Materials organiseert PET IJmond in de nieuwe Felison Cruise Terminal, midden in de IJmondhaven van IJmuiden. Deze mooie locatie biedt veel mogelijkheden en ruimte om techniek op een goede manier onder de aandacht te brengen. Het doe-evenement wil de leerlingen een reëel beeld geven van wat techniek inhoudt. En hen zo te interesseren voor het technisch beroepsonderwijs. Doel is de instroom in de technische leergangen te vergroten, zodat het bedrijfsleven ook in de toekomst over voldoende technici kan beschikken.

Achtergrond
De techniek staat nog steeds te boek als overwegend ‘vuil’ werk. Dat is onterecht, want anno 2014 kun je ook achter het bureau of de tekentafel in de techniek actief zijn. Daarnaast heeft het de naam weinig perspectief te hebben op goede carrièremogelijkheden. De IJmond is echter juist een industrieel gebied en de technische sector is een zeer prominent onderdeel van de lokale economische ontwikkelingen. Toch blijft het moeilijk aan de arbeidsvraag van de industrie te voldoen. Een tekort aan nieuwe leerlingen is daarbij een belangrijk issue. Dat heeft onder andere te maken met de onbekendheid van de mogelijkheden als na de basisschool voor een technische vervolgstudie wordt gekozen.

Aanpak
Het evenement duurt twee dagen en is per dag opgesplitst in vier sessies van anderhalf uur. Per sessie kunnen zo’n 200 kinderen met verschillende activiteiten aan de gang. Dat is geen vast programma; ze kunnen zelf kiezen wat ze willen doen. Kinderen kunnen zien dat techniek iets van alledag is en zeer leuke en creatieve beroepsmogelijkheden biedt. Om warm te draaien voor de dag zelf, wordt er aan het evenement een prijsvraag gekoppeld. Daarmee kunnen de leraren binnen het basisonderwijs vooraf aandacht geven aan techniek.

De activiteiten tijdens PET IJmond zijn gericht op verschillende branches en geschikt voor zowel jongens als meisjes. Veel bedrijven en brancheorganisaties doen jaarlijks mee. Elk jaar benadert de organisatie weer nieuwe bedrijven om de diversiteit aan activiteiten zo groot mogelijk te houden. Van technisch tekenen tot 3D printen en van een elektromotor bouwen tot zelf shampoo maken, de activiteiten zijn zeer afwisselend. Leerlingen van het Technisch College Velsen en het Nova College begeleiden de kinderen hierbij. Het PET IJmond wordt sinds 2007 met steeds meer succes georganiseerd. In het beginjaar deden 1233 leerlingen van 33 scholen mee. In 2013 participeerden reeds 1723 kinderen van 49 scholen (91 procent van alle scholen uit de IJmond).

Kick-off
Op 18 september is er reeds een kick-off in het Tata Steel Stadion. Dan zal o.a. André Kuipers aanwezig zijn. De astronaut arriveert met een helikopter op de middenstip van het voetbalveld. Twintig kinderen mogen Kuipers in een College Tour vragen stellen, waarna hij hen een leuke maakopdracht zal geven waarbij duurzaamheid en techniek centraal staan. In de middag is er tevens een dialoogdebat tussen leerlingen,

Theo Henrar (Tata Steel), Prinses Laurentien van Oranje en een aantal directeuren van bedrijven. Thema is duurzaamheid, techniek en innovatie.

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Evenementen

  • Geen evenementen
  • Advertisement

    webdesign development