Schaken met 300 kilometer per uur

Het Rabobank IJmond Stadion is voor het eerst locatiepartner van het Tata Steel Chess Tournament, dat momenteel in volle gang is en nog tot en met 27 januari duurt. In dat kader organiseerde Rabobank IJmond afgelopen maandagavond een inspiratiesessie over strategisch denken. Sprekers waren internationaal schaakmeester Hans Böhm en voormalig Formule 1-coureur Robert Doornbos. Een groter contrast tussen twee sporten bestaat bijna niet, maar toch zijn er ook gelijkenissen.

Hans Böhm, die zijn bekendheid ook dankt aan zijn tv-optredens, vertelde dat de robotisering niet alleen grote invloed heeft gehad op de (maak)industrie, maar ook op de schaaksport. ,,In 1770 reisde Wolfgang von Kempelen door Europa met iets dat doorgaat als de schaakcomputer, maar op zijn sterfbed biechtte hij op dat er kleine schakers in het apparaat zaten. Het duurde tot 1997 voordat een computer in staat was om de wereldkampioen te verslaan. Ik weet nog dat de overwinning van IBM’s Deep Blue op Garry Kasparov voor grote opschudding zorgde in de schaakwereld. De nieuwe generatie schaakcomputers, Deep Thinking, was binnen een paar uur in staat om de wereldkampioen in elke willekeurige denksport te verslaan. In die zin is het niet vreemd dat alle deelnemers aan Tata Steel Chess al hun mobiele apparaten moeten inleveren, want dat zijn cruciale hulpmiddelen van de mens geworden. Kinderen hebben ook baat bij leren schaken met een robot of een computer, want het zorgt ervoor dat zij zich beter kunnen concentreren.’’

Schaken met 300 kilometer per uur.

Zo noemde Robert Doornbos de sport waarin hij van 2004 tot 2007 als coureur actief was: Formule 1. ,,Strategisch denken hoort bij mijn sport, want elke beslissing is van invloed op het verloop van de race of zelfs van het kampioenschap. In die zin is het net schaken, maar dan met een groot team om je heen. Als iemand een fout maakt, dan betaalt iedereen daar de prijs voor. In de Formule 1 gaat het om zulke kleine details dat de kracht van samenwerken cruciaal is.’’ Doornbos gaf zijn verhaal extra dynamiek door regelmatig beelden te tonen van spectaculaire beelden uit de Formule 1. De inhaalrace die Max Verstappen drie jaar geleden maakte in de Braziliaanse regen, oogste veel bewondering in de zaal. ,,Iemand met het talent van Max komt eens in de tien jaar voorbij. Dat is echt een genot om naar te kijken.’’ Nadat Hans Böhm en Robert Doornbos uitgebreid de tijd hadden genomen om vragen te beantwoorden volgde een netwerkborrel waarbij nog lang werd nagepraat over waarom strategisch denken in de sport en in het bedrijfsleven zo belangrijk is.

(foto: Ron Pichel)

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Evenementen

  • Geen evenementen
  • Advertisement

    webdesign development