Remkes wil snelle samenvoeging Velsen en Beverwijk

De Commissaris van de Koning van Noord-Holland, Johan Remkes, heeft tijdens een ledenlunch van Ondernemersvereniging IJmond gepleit voor een snelle samenvoeging van Velsen en Beverwijk. Eén grote IJmondgemeente heeft wat hem betreft geen prioriteit. ,,De urgentie van het samengaan van Velsen en Beverwijk is groter dan het samengaan van Velsen, Beverwijk én Heemskerk.”

,,De bestuurlijke drukte in het Noordzeekanaalgebied is groot”, zei Remkes donderdagmiddag in Wijk aan Zee. ,,Het is goed dat de gemeente Haarlemmerliede/Spaarnwoude op zoek is naar een rijke bruid. Nu is het aan Velsen, Beverwijk en in mindere mate Heemskerk om eens kritisch te kijken naar het bestuurlijke draagvlak voor een samenvoeging. Deze gemeenten moeten de hand in eigen boezem steken, want het schiet allemaal niet echt op. Beschouwt u dat maar als een hartenkreet.”

De Commissaris van de Koning reageerde bevestigend op een vraag uit de zaal of hij overwogen heeft om waarnemend burgemeesters aan te stellen voor Velsen en Beverwijk – vooruitlopend op een eventuele samenvoeging. Remkes: ,,Zo’n proces duurt zeker drie jaar en op dit moment zijn de gemeenten nog niet klaar om hier serieus over te praten. Bovendien moet een herindelingsvoorstel goedgekeurd worden door de Tweede Kamer. Als ik kijk naar de huidige politieke verhoudingen, dan is mijn vertrouwen in een goede afloop op dit moment niet groot.”

Eén van de ondernemers vroeg of hij het goed had verstaan dat Remkes ook tevreden zou zijn met een samenvoeging van Velsen en Beverwijk. Dus zonder Heemskerk. ,,Dat klopt”, antwoordde hij. ,,De urgentie van het samengaan van Velsen en Beverwijk is groter dan het samengaan van Velsen, Beverwijk én Heemskerk.”

Hierdoor kan het vermoeden ontstaan dat Remkes serieus rekening houdt met de optie dat de gemeenteraad van Haarlemmerliede en Spaarnwoude er – eventueel na een volksraadpleging – voor kiest om met Velsen verder te praten over een samenvoeging. Andere gemeenten die daarvoor formeel nog in aanmerking komen zijn Amsterdam en Haarlemmermeer. ,,Maar de kans dat Amsterdam het wordt acht ik vrijwel nul”, aldus Remkes.

De Commissaris van de Koning gaf wel aan dat het zijn voorkeur heeft als Heemskerk direct zou aanhaken, maar dat ziet hij op korte termijn niet gebeuren. ,,Heemskerk kent invloeden vanuit het noorden waardoor deze gemeente in mijn ogen nog te verdeeld is.”

Op Twitter reageerde de fractievoorzitter van VVD Beverwijk Serge Ferraro verrast op de uitspraken van zijn partijgenoot. ,,Ik vind het een vreemde uitspraak. We trekken juist met de drie gemeenten op met als doel een vergaande samenwerking. Als Heemskerk zou aangeven niet in deze samenwerking te willen investeren, dan zou Velsen en Beverwijk inderdaad logisch zijn. Dat is niet het geval. Ik ben wel met Remkes eens dat het proces best sneller mag. Dat heb ik ook al eerder in de raad aangegeven.” (foto: Leo Tillmans)

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Evenementen

  • Geen evenementen
  • Advertisement

    webdesign development