Enerverende tijden in de IJmond

Ondanks dat ik al ruim 20 jaar in de IJmond mijn kantoor heb, bekijk ik als kersvers inwoner van Beverwijk de stad en omgeving met andere ogen. Met mijn eigen ogen en door de ogen van vrienden die op bezoek komen. 

Dit geldt niet alleen voor mij, maar ook voor de tientallen nieuwe bewoners uit steden als Amsterdam en de regio Haarlem. Voor het eerst in mijn werk als makelaar, ervaren we een trend van mensen die verhuizen van Amsterdam en Haarlem naar gemeenten aan de noordzijde van het kanaal. De IJmond staat bekend om de goede prijs-/kwaliteitverhouding van de woningen die in de regio te koop worden aangeboden. Gelijk met de komst van de nieuwkomers kunnen we hier inmiddels ook spreken van een overspannen markt. De aanbod kan de vraag eigenlijk niet bijhouden. Volgens de voorzitter van de NVM dreigt een ‘implosie’ van de markt op de loer ligt, waardoor de markt mogelijk op slot zou komt te zitten. Persoonlijk reken ik op een marktcorrectie waarbij veranderende rentetarieven de belangrijkste bepalende factor wordt in een nieuw evenwicht bij de prijsbepaling bij vraag en aanbod. De gemiddelde huizenprijs ligt inmiddels met ± Euro 260.000,– procenten boven het hoogste niveau van 2008.

De IJmond heeft haar inwoners en ondernemers veel te bieden. We hebben een centrale ligging met een ijzersterke infrastructuur, met havens, spoor en goede uitvalswegen. Daarnaast is Schiphol op een kwartier rijden afstand. De dynamiek die hier heerst werkt aanstekelijk en stimulerend voor ondernemers. Als bewoner kun je naar hartenlust fietsen in de prachtige brede duinen, het strand bezoeken, of naar theater, bioscoop en dergelijke gaan. Uit de bijeenkomsten die zijn georganiseerd in het kader van het Samenwerkingsconvenant Economische Samenwerking IJmond (ESIJ), blijkt dat er naast de maakindustrie in de IJmond, meer aandacht gaat worden besteed aan detailhandel, offshore wind, innovatieve tuinbouw en de bedrijventerreinen.

Als ondernemer aan de Breestraat merk ik, dat het initiatief om het centrum onder de schop te nemen, haar vruchten begint af te werpen. De herinrichtingsplannen zijn naar mijn mening echt goed uitgewerkt dit keer. De smallere trottoirs inmiddels begeleid door karakteristieke lantaarnpalen laten bezoekers langs de gevels bewegen, waardoor in de belevenis van de bezoekers het druk en gezellig is en de winkelier ziet de klanten nu langs de etalage lopen. De verdere inrichting met onder andere 400 bomen van verschillende soort en sfeertuinen doet de jarenlange ellende haast vergeten. Als het Meerplein ook is heringericht is het centrum behoorlijk af. Het zal nog even duren, maar ik schat in, dat er een grote kans is dat Beverwijk haar regionale winkelfunctie binnen een paar jaar herovert. Winkelgigant H&M neemt daar alvast een voorschot op, door haar aantal winkelmeters te verdubbelen door de verhuizing naar het voormalige V&D-pand. De IJmond beter op de kaart zetten, als onderdeel van regionaal beleid, een voortdurend proces tussen politiek en bedrijfsleven heeft naar mijn mening nog nooit zoveel potentieel gehad als in deze enerverende markt.  

 

S.J. Hamming REV RT, Teer Bedrijfsmakelaars 

Teer bedrijfsmakelaardij & beleggingen – taxaties – beheer – family office

simonhamming@teer.nl

www.teer.nl

0251 – 21 21 02

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Evenementen

  • Geen evenementen
  • Advertisement

    webdesign development