Familiebank voor lenen aan kinderen

“Mijn kind gaat een huis kopen, is het verstandig dat ik een familiebank opricht?”

De familiebank is de structuur waarbij ouders aan hun kind of kinderen geld lenen om zelf een huis te kopen. Deze constructie is met name zinvol als de ouders spaargeld in box 3 hebben staan of een overwaarde op hun woning hebben en het kind inkomen heeft.

Wat zijn de belangrijkste conclusies?

De ouders krijgen een mooie rente in box 3 en de kinderen kunnen de hypotheekrente aftrekken van hun inkomen. De hypotheekrente moet zakelijk zijn, veelal zal men de neiging hebben om de rente zo hoog mogelijk vast te stellen. De Belastingdienst accepteert veelal een marge van 25%, dus als de bank 5% zou rekenen voor een hypotheek met een rentevastperiode van 10 jaar, dan mag u binnen de familiebank 6,25% rekenen. Stel, u heeft spaargeld tegen 1,5% op uw bankrekening staan. Rekening houdend met de belasting in box 3 en inflatie houdt u hier bijna niets aan over. Als u het geld aan uw kind zou lenen tegen 6,25% rente en uw kind de rente kan aftrekken tegen bijvoorbeeld 42%, dan kunnen u en uw kind geld verdienen. De belastingdienst zal meebetalen aan uw voordeel. Voor starters op de huizenmarkt is het de laatste jaren niet eenvoudiger geworden. Banken kijken nog scherper naar het inkomen en ook onze regering roept steeds vaker over het (gedeeltelijk) afschaffen van de hypotheekrente. Het is dus – voor uw kind – lastiger om een huis te kopen. U kunt uw kind helpen en hier ook nog een voordeel mee behalen.

Hoe werkt de familiebank?

U leent geld aan uw kind en maakt hiervan een leningsovereenkomst op. De familiebank is hiermee een feit. U krijgt een hogere rente dan bij de bank en als uw kind het geld gebruikt voor de aankoop, het onderhoud of de verbouwing van zijn of haar eigen woning, is de rente aftrekbaar in box 1. De rente die u ontvangt is vrijwel belastingvrij (box 3 tegen heffing van 1,2%). Bij de huidige hypotheekrente van zo’n 5% is een rente van 6,25% haalbaar, een hogere rente zal de Belastingdienst niet accepteren. Als u geen hypothecaire zekerheid vraagt, is dit een reden om een hogere rente te vragen. Sinds 1 januari 2013 moet er worden afgelost op hypotheken en leningen voor een eigen woning. Deze nieuwe regel geldt dus ook voor de familiebank.

Voorbeeld familiebank

U leent aan uw kind €?100.000 tegen een rente van 6,25%. De jaarlijkse rente van €?6.250,- kost uw kind netto zo’n €?3.625. U ontvangt in het eerste jaar €?6.250 op uw lening van €?100.000, een rendement van 6,25%. U kunt uw kind tegemoet komen door een deel van de ontvangen rente te schenken. U kunt uw kind jaarlijks €?5.229 belastingvrij schenken. Indien u bijvoorbeeld €?3.625,- schenkt, heeft uw kind netto geen rentelasten over deze lening, terwijl u €?2.625,- rente inkomsten heeft. Dat is dus 2,625% ten opzichte van 1,5% op uw huidige spaarrekening. U hoeft voor de lening niet naar de notaris. Meer Weten? De adviseurs van Lands Advies vertellen u er graag meer over. 

Ronald Schweitzer
Financieel Adviseur

Lands Advies
Wijkermeerweg 41, 1948 NT Beverwijk
T 0251 – 290 900, info@lands.nl
www.lands.nl

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Evenementen

  • Geen evenementen
  • Advertisement

    webdesign development