Wij voeren namens zeventien gemeenten en de provincie Noord-Holland diverse milieutaken uit. Denk hierbij aan thema's als energie, duurzaamheid, luchtkwaliteit, kwaliteit van de bodem, geluid, veiligheid en flora & fauna.

Gemakkelijk energie besparen via gratis plaatsing van datalogger

Slim energie besparen begint met inzicht in energieverbruik. Omgevingsdienst IJmond biedt ondernemers de kans om gratis inzicht te krijgen in de inregeling van de stook-, koel- en ventilatie installatie met de datalogger. Daar is, voornamelijk in koudere maanden en in vakantieperiodes, vaak veel energiebesparing te realiseren.

Onnodig stoken, koelen of verversen

In de koudere maanden en tijdens feest- en vakantiedagen maar ook wanneer panden voor werknemers gesloten zijn, wordt vaak onnodig verwarmd, gekoeld of lucht ververst. Kunt u uw installatie handmatig uitzetten? Of stookt deze gewoon door? Het is aan te raden voor een goede optimalisatieregeling te zorgen, zodat onnodig verwarmen of ventileren voorkomen wordt. Onderzoek van TNO heeft aan­getoond dat sommige onder­nemingen tot wel € 10,- per vierkante meter vloeroppervlak per jaar kunnen besparen. Hoeveel m2 oppervlak heeft uw pand?

Datalogger

Veel gebouwen worden tegenwoordig geklimatiseerd. Dit wil zeggen dat de ventilatie-, verwarmings- en koelinstallatie op gezette tijden van de dag aan en uit gaan. Dat gaat nog niet in elk gebouw optimaal, waardoor soms ’s avonds de verwarming nog aanslaat en tijdens vakanties de lucht ververst wordt. De datalogger geeft inzicht en aan de hand van het meetrapport bieden energiespecialisten van Omgevingsdienst IJmond u handvatten om actie te nemen op de inregeling.

Hoe werkt het?

De sensoren van de datalogger meet elke vijftien minuten de temperatuur van bijvoorbeeld het aangevoerde cv-water. Deze gegevens worden doorgezonden naar Omgevingsdienst IJmond, waarna een analyse gemaakt wordt die ook de buitentemperatuur meeneemt. Wanneer wordt het cv-water verwarmd? Koelt het water af buiten gebruikstijden? Wanneer begint het gebouw met opwarmen en is dit op basis van de buitentemperatuur geregeld? Naar aanleiding hiervan kan de inregeling geoptimaliseerd worden en zo alleen de nodige energie verbruiken.

Wat hebben wij van u nodig?

‘Als ondernemer hoeft u niets te doen. Wij installeren de datalogger en analyseren de uitkomsten. De enige voorwaarde van plaatsing is dat de onder­nemer gemotiveerd is om naar aanleiding van de uit­komsten aan de slag te gaan om de klimaatinstallatie zo optimaal mogelijk in te zetten. Dat scheelt voor het milieu, maar ook voor de energierekening,’ aldus Anouk Volkers, energiespecialist bij Omgevingsdienst IJmond. Het enige dat nodig is, is een vrij stop­contact. Het plaatsen van de datalogger duurt ongeveer een half uur. Na ongeveer twee weken wordt de datalogger weer opgehaald, dan zijn er voldoende meetgegevens om te kunnen analyseren.

Direct rendement

Na de meting kunt u uw installateur verzoeken om het systeem opnieuw in te regelen. De energie­specialisten van Omgevingsdienst IJmond hebben inmiddels ruim vijf jaar ervaring met het inzetten van de datalogger. Het plaatsen en uitlezen wordt kosteloos verzorgd door Omgevingsdienst IJmond. U hebt met een minimale investering, kosten voor uw huisinstallateur, direct rendement.

Doet u mee?

Bent u ook benieuwd naar het stookgedrag van uw installatie en of u direct kunt gaan besparen? Meld u aan op www.odijmond.nl/datalogger. Na het maken van een afspraak, komt een energiespecialist van de omgevingsdienst bij u langs voor de installatie van de datalogger.

 

Omgevingsdienst IJmond

Stationsplein 48b

1948 LC Beverwijk

T: 0251?-?263 863

F: 0251?-?263 888

E: info@odijmond.nl

www.odijmond.nl

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Evenementen

  • Geen evenementen
  • Advertisement

    webdesign development