De visreceptenwedstrijd van IJmuiden Rauw aan Zee en het Havenfestival is gewonnen door de Gijsbrecht de Zeeuw. De 88-jarige IJmuidenaar veroverde de harten van de jury én de visliefhebbers die via Facebook konden stemmen met zijn keeltjes en lippen van kabeljauw.

Havenfestival IJmond trekt 25.000 bezoekers

De veertiende editie van het Havenfestival IJmond heeft naar schatting 25.000 bezoekers getrokken. Het gratis toegankelijke evenement op de Trawlerkade in IJmuiden stond in het teken van kunst en cultuur, de visserij en de havens. 

‘Dankzij de inzet van onze vrijwilligers, sponsors en professionals kunnen wij terugkijken op een geslaagd festival waar tienduizenden mensen van hebben genoten’, aldus voorzitter Jakob Klompien. ‘De bezoekers konden net als altijd een rondvaart maken en schepen bezoeken, maar dit jaar was er dankzij Cornelis Vrolijk ook aandacht voor de verduurzaming van de visserijketen. De samenwerking met het bedrijfsleven, scholen en maatschappelijke organisaties bevalt ons heel goed, want een omvangrijk evenement als het Havenfestival kan alleen slagen als je partijen met elkaar verbindt.’

Omdat de wind op het juiste moment ging liggen en de zon zelfs regelmatig doorbrak, vond het Havenfestival onder ideale weersomstandigheden plaats. Geheel volgens traditie kregen lokale tientallen theatermakers en (jonge) muzikanten volop de kans zich aan het publiek te presenteren. Dat gebeurde op het Cornelis Vrolijk Hoofdpodium, het Rabobank IJmond Stage, het Visplein XL en het Foodplein. Zaterdagavond werden de lokale bands op het hoofdpodium vergezeld door Harry Slingers’ Drukwerk en Danny de Munk. Met de schepen en de ondergaande zon op de achtergrond leverde dit prachtige plaatjes op.

Aan boord de voormalige mijnenveger Hr. Ms. Naaldwijk vond zaterdagmiddag de prijsuitreiking plaats van de visreceptenwedstrijd die in samenwerking met IJmuiden Rauw aan Zee was georganiseerd. IJmuidenaar Gijsbrecht de Zeeuw (88) veroverde met zijn met zijn keeltjes en lippen van kabeljauw de harten van de jury én de visliefhebbers die via Facebook konden stemmen. Hij ontving de prijs uit handen van wethouder Jeroen Verwoort.

De festivalmarkt telde dit jaar 35 kramen met oude ambachten en maatschappelijke organisaties. Op het Visplein XL kon verse vis worden bekeken én gegeten. Zaterdag trok de Clipper Stad Amsterdam veel bekijks en ook dit jaar waren de gratis rondvaarten door de haven – mogelijk gemaakt door de nautische dienstverleners uit het havengebied – een groot succes. Het volgende Havenfestival IJmond vindt plaats op 22 en 23 juni 2019. Zie ook www.havenfestivalijmond.nl.

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Evenementen

  • Geen evenementen
  • Advertisement

    webdesign development