‘IJmond verbindt’ thema tijdens Havenfestival IJmuiden

Liefhebbers van het Havenfestival IJmuiden kunnen hun agenda trekken. Het jaarlijkse, nazomerse feestje vindt op zaterdag 30 augustus voor de 11de keer plaats. “Het wordt weer een mooie dag met voor elk wat wils”, aldus festivalvoorzitter Jurriaan Blom. 

Het Havenfestival IJmuiden is ooit bedacht door een aantal IJmondiale ondernemers, die iets wilde terugdoen voor de gemeenschap. De eerste editie was direct een succes, waarna het vervolgens groter en groter is gegroeid. Inmiddels is het een vaste festiviteit aan het eind van de zomer. Waarbij cultuur, nautische elementen, de IJmondianen en het plaatselijke bedrijfs­leven succesvol bij elkaar komen. Het festival duurde altijd twee dagen. Waarbij de vele bezoekers bij de IJmuidense Vissershaven en de bijbe­horende Trawlerkade jaarlijks genoten van spectaculaire optredens, een indrukwekkende scheepsvloot en enerverend straattheater. Maar door de economische crisis moest de organisatie het feest vorig jaar noodgedwongen terugbrengen tot de duur van één dag.

Gezellig druk

Die verkorting bleek echter geen enkele nadelige invloed te hebben op het plezier dat de bezoekers aan het havenfestival beleefden. De hele festivalzaterdag was nog voller en diverser dan gewoonlijk. Naar schatting zijn er zo’n 15.000 bezoekers geweest en er heeft geen enkel incident plaatsgevonden. Na een evaluatie is gebleken dat het terugbrengen van het festival naar één dag zeer positief is ontvangen. “We hadden het terrein wat compacter opgezet. Hoewel we vorig jaar minder budget te besteden hadden, zag het er absoluut niet goedkoper uit” zegt festivalvoorzitter Blom.

Thema

Het Havenfestival IJmuiden kent elk jaar een ander thema. Dat was in 2013 ‘IJmond maakt’’ Een belangrijk onderdeel van het festival was dan ook de samenwerking met het onderwijs in de regio IJmond. Aanleiding voor dit project was het steeds urgentere belang van goed technie­konderwijs. Er is de komende jaren namelijk veel werk te vinden binnen de technieksector. De regio IJmond, en veel bedrijven hierbinnen, kampen steeds meer met een nijpend tekort aan personeel, techniekstudenten en leerlingen.

IJmond verbindt

De komende editie is het thema ‘IJmond verbindt’. Hiermee worden in 2014 opnieuw de banden met de Noordelijke IJmond aangehaald. “Vroeger hadden we altijd het woord IJmuiden in het thema. Maar de verbinding met de totale IJmond groeit steeds meer. Kijk maar hoe de IJmondiale gemeenten met elkaar praten. En dat de twee grote ondernemers­verenigingen van onder en boven het kanaal onlangs met elkaar zijn gefuseerd”, vertelt Blom. “Die verbinding willen we tijdens het Havenfestival IJmuiden ook tot stand brengen tussen professionele artiesten, amateurs, de gemeenten, het bedrijfsleven en de bevolking. Net als het contact tussen scholen en het bedrijfsleven. We zullen, net als vorig jaar, vooraf schoolprojecten opstarten, die tijdens het festival hun climax zullen bereiken.”

Voor elk wat wils

De maritieme dienstverleners komen op 30 augustus zoals altijd weer in actie. Zo zullen de slepers, loodsen en vastmakers demonstraties geven. “Zij zullen voor de bezoekers rondvaarten verzorgen. Dit is steevast een erg populair festivalonderdeel”, weet Blom. “Maar er zullen op zaterdag tussen 12.00 tot 24.00 uur ook vele andere programmapunten zijn. Zoals kinderspelen en een mooi horecagedeelte, waarbij de IJmuidense vis uiteraard een belangrijke rol krijgt. Bovendien komt de sloepenrace terug. Vorig jaar was de eerste editie een groot succes. Dit jaar zullen tien sloepen tweemaal 250 meter, inclusief een spectaculair keerpunt, tegen elkaar roeien. Het wordt weer een mooie dag. Want er is voor elk wat wils.”

Sponsors

Hoewel de organisatie inmiddels
vol­doende geld heeft om een kwalitatief goed programma neer te zetten – want dat was de minimale eis om door te gaan – staat Blom zeker open voor wat extra sponsoring. “Met elke nieuwe donatie, kunnen we een stukje extra programma kopen. Dus nieuwe ondersteuners blijven van harte welkom. Eventuele geïnteresseerden kunnen contact opnemen via onze website.

Op www.havenfestivalijmuiden.nl staat daarnaast ook veel extra informatie.”

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Evenementen

  • Geen evenementen
  • Advertisement

    webdesign development