Route de soleil

Velsen kiest voor zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen

Velsen gaat gemeentelijke gebouwen voorzien van zonnepanelen. De panelen zijn een aanvulling op de 92 panelen die al op het stadhuis liggen. Plaatsing van zonnepanelen zorgt voor een forse verlaging van de energierekening, waardoor de investering zichzelf terugverdient. De gemeente beschikt over 4.400 m2 dakoppervlakte waar maximaal 1.200 zonnepanelen op kunnen worden geplaatst. Wethouder milieu Floor Bal: “Hiermee komen we als gemeente weer een stap dichterbij onze gemeentelijke doelstelling om het energiegebruik in de gemeente te verduurzamen.”

Voorbeeld

Het plaatsen van zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen past binnen de uitwerking van de strategische agenda ‘Er zit Energie in Velsen! en de Perspectiefnota 2013. Het project kent een investering van ruim € 400.000,-. Floor Bal: “Als gemeente willen we het voorbeeld zijn om inwoners te laten zien dat je kunt verduurzamen via zonnepanelen. Het gebruik van zonne-energie verlaagt de energielasten en daarmee de woonlasten.” In voorbereiding op de plaatsing van zonnepanelen, werkt de gemeente intensief samen met Route du Soleil.

Uitgedaagd

De toepassing van zonnepanelen biedt niet alleen gemeentelijke gebouwen kansen, maar ook scholen en maatschappelijke instellingen. Met de goedkeuring van de gemeenteraad om zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen te plaatsen, verleent de gemeente ook toestemming aan schoolbesturen om panelen op het dak te zetten. Daarmee is de weg vrij. Schoolbesturen worden uitgedaagd om projecten hiervoor te ontwikkelen. Er wordt gestart met een gezamenlijke pilot waarin scholen, Route du Soleil en Energiek Velsen deelnemen. In samenwerking met de energie coöperatie Energiek Velsen en mogelijk andere burgerinitiatieven wordt gekeken wat de mogelijkheden van energieafname door omwonenden zijn.

Route du Soleil

Route du Soleil is een initiatief van zeventien gemeenten uit de regio’s IJmond, Zuid-Kennemerland en Waterland. Het initiatief heeft als doel om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren. Route du Soleil richt zich daarbij op inwoners, ondernemers en gemeenten. Kijk voor meer informatie over Route du Soleil op www.routedusoleil.nl.

Fotografie: Reinder Weidijk

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Evenementen

  • Geen evenementen
  • Advertisement

    webdesign development