Onder de noemer GreenBiz IJmond werken ondernemers in de IJmond samen aan het verduurzamen van het eigen bedrijf én het bedrijventerrein. GreenBiz IJmond is georganiseerd als vereniging, wordt ondersteund door Omgevingsdienst IJmond en werkt bovendien nauw samen met OV IJmond.

Prachtige subsidiekans voor IJmondiale ondernemers om nu te verduurzamen

Wilt u als IJmondiale ondernemer uw bedrijfspand verduurzamen én geld verdienen met schone energie? Dan is dit het moment. Op 12 maart start de aanvraag voor de SDE+ subsidie 2019. ‘Met deze subsidie ligt de drempel om in zonnepanelen te investeren een stuk lager. Het aanvragen vraagt wel even wat handigheid’, zeggen Nick Ruiter en Jan Boudesteijn namens GreenBiz IJmond. ‘Dat regelen we graag, want wordt de subsidie toe­gekend, dan kunnen we als onder­nemend IJmond niet alleen zeer voordelig zonnepanelen aanschaffen en onze eigen, groene energie opwekken, maar deze energie ook lokaal met elkaar gebruiken.’

Greenbiz IJmond is inmiddels een begrip in de regio. Ondernemers werken samen aan het verduurzamen van het eigen bedrijf én het bedrijventerrein. GreenBiz IJmond is georganiseerd als vereniging, wordt ondersteund door Omgevingsdienst IJmond en werkt bovendien nauw samen met OV IJmond. Ondernemers kunnen zich op ieder gewenst moment bij GreenBiz IJmond aansluiten.

GreenBiz Energy: een lokale energiemarkt

‘Het idee is dat elk IJmondiaal bedrijventerrein, vooral via zonnepanelen, zijn eigen energie gaat opwekken’, legt Nick Ruiter uit. ‘En wek je als ondernemer meer energie op dan dat je verbruikt? Dan lever je dat surplus terug aan het energienetwerk en krijg je daar geld voor. Met het opzetten van een Lokale Energie Markt (LEM) zorg je ervoor dat het overschot aan lokaal opgewekte energie gebruikt kan worden door collega-ondernemers in de regio. Hoe mooi is het om die groen opgewekte energie in je eigen gebied te houden en te verkopen aan je buurman. Zo kan iedereen in de regio, zowel energie-opwekker als -afnemer, mee profiteren van de groene energieopwekking. Door een andere groene subsidie, de zogenoemde INTERREG vanuit de EU, kunnen we zo’n lokale energiemarkt nu al realiseren. Een Nuon of Essent heb je dan niet meer nodig. GreenBiz Energy noemen we dat.’

Drie opties voor deelname en financiering

Jan Boudesteijn, voorzitter van GreenBiz IJmond, is bijzonder enthousiast over het initiatief om via de SDE+ subsidie een boost te geven aan het lokaal opwekken en gebruiken van duurzame energie. ‘Het aanvragen van de subsidie is vrijblijvend. Pas wanneer de sub­sidie is toegekend, besluit je aan de hand van een goed uitgewerkte businesscase of en hoe je de zonnepanelen afneemt. Ondernemers die daken hebben met een oppervlakte van 1.500 vierkante meter of meer, profiteren relatief het meest van deze SDE+-subsidie voor zonnepanelenaanleg. Daarom leggen we daar nu de aandacht op. En qua financiering valt er ook nog te kiezen, dat is prettig, want je blijft graag de baas over je eigen portemonnee.’ De SDE+ subsidie is een regeling zonder risico: wil de ondernemer naderhand, om wat voor reden dan ook, geen gebruik maken van de toegekende subsidie, dan laat men deze gewoon verlopen.

Zo werkt het

GreenBiz IJmond vraagt voor alle geïnteresseerde ondernemers koste­loos en vrijblijvend de SDE+ subsidie aan. Vervolgens zijn er verschillende manieren om deel te nemen en de financiering te regelen.
Optie 1: de onder­nemer bepaalt zelf wat, hoe en wanneer het zonnepanelenproject wordt gefinancierd en gerealiseerd en is daarmee uiteraard eigenaar van de zonnepanelen.
Optie 2: de onder­nemer bepaalt zelf wat, hoe en wanneer het zonnepanelen­project wordt gerealiseerd, maar vraagt GreenBiz IJmond te helpen met het inzichtelijk maken van de meest aantrekkelijke financiering.
Optie 3: de onder­nemer verhuurt het dak aan GreenBiz Assets. Alle voor­bereidingen, de uit­voering en financiering worden door GreenBiz IJmond geregeld. GreenBiz Assets is eigenaar van de zonnepanelen.

Samen de eerste stap zetten

‘Uit de gesprekken die ik met de lokale ondernemers heb, komt iedere keer naar voren, dat ze absoluut willen investeren in zonnepanelen, maar iedereen is druk’, zegt Jan Boudesteijn. ‘Dan zit je, ook al gaat het je geld op­leveren, niet op extra werk te wachten. Daarom zijn we bij GreenBiz IJmond graag de vraagbaak én regelen we die aanvraag.

Het enige wat de bedrijven moeten doen, is vóór 7 maart bij ons aangeven dat ze interesse hebben om zonnepanelen op hun dak te plaatsen en mee willen doen in deze aanvraagronde.’

‘Op ‘onze’ terreinen bij elkaar is een aanzienlijke elektriciteitsvraag van in totaal 70 miljoen kilowattuur per jaar’, vult Nick Ruiter aan. ‘Als we in de komende twee jaar tien procent reductie zouden realiseren, dus tien procent elektriciteit zelf opwekken en dus minder vragen van het reguliere netwerk, dan is dat een goede start. Al is het uiteindelijke doel natuurlijk om 100 procent energieneutraal te gaan werken.’ Dit voorjaar is een belangrijk moment om duurzaam door te pakken, zo besluit Boudesteijn. ‘In februari en begin maart zullen we alle bedrijven met groot dak­oppervlak dan ook benaderen met de vraag om serieus na te denken over het investeren in zonnepanelen en ons toestemming te geven om namens hen de subsidieaanvraag te doen. Het is een te mooi moment om aan je voorbij te laten gaan.’

Mee doen of vragen?

Bel of e-mail naar:
• Erna Hilbers: 06 – 51 38 36 92 of ehilbers@greenbizijmond.nl (bedrijventerreinen Kagerweg, De Pijp, de Hout,Zeehavengebied IJmuiden)
• Lyane Peggeman: 06 – 51 89 99 01 of lpeggeman@greenbizijmond.nl (bedrijventerreinen Broekerwerf en Uitgeest-Noord)
• Jan Boudesteijn: 06 – 53 24 68 58 of jboudesteijn@greenbizijmond.nl

Wat is een SDE+ subsidie?

Met de SDE+-subsidie, wat staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie, wil de overheid de productie van duurzame energie rendabel maken. De subsidie dekt de meerkosten van de productie van bijvoorbeeld zonne-energie. Zo kan duurzame energie concurreren met fossiele energie.

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Evenementen

  • Geen evenementen
  • Advertisement

    webdesign development