Van 12 t/m 16 augustus 2020 vormt Amsterdam voor de 10e keer het decor voor internationale Tall Ships, het varend erfgoed en marineschepen. Ervaar het grootste vrij toegankelijke evenement van Nederland. SAIL verbindt jou met schepen, bemanningen en bezoekers uit de hele wereld! Vaar je mee?

PreSail dit jaar weer in de havens van IJmuiden en Beverwijk

Eens in de vijf jaar vormen de havens van IJmuiden en Beverwijk het startpunt van SAIL Amsterdam. De komst van de tall ships wordt op zondag 9, maandag 10 en dinsdag 11 augustus gevierd met het nautische en culturele evenement PreSail IJmond. Op woensdag 12 augustus varen de schepen in parade naar Amsterdam.

De organisatie van PreSail IJmond, waarvan de kern wordt gevormd door een combinatie van vrijwilligers en professionals, werkt al maanden aan de invulling van het programma. Zeker is dat de succesvolle onderdelen van het Havenfestival IJmuiden zullen terugkeren. Het gaat onder meer om de gratis rondvaarten, Noordzeevis uit IJmuiden, de festivalmarkt, de museumtent en de verschillende podia.

Grootste publiekstrekkers zijn uiteraard de imposante tallships die aan de kade liggen. De komst van de Clipper Stad Amsterdam, de Aphrodite, zeiljacht de Dwinger en de VO 65 Childhood1 (voorheen Team Brunel) zijn inmiddels bevestigd. De schepen die hebben deelgenomen aan de Tall Ship Race 2020 vertrekken op zondag 9 augustus uit het Noord-Franse Duinkerken. Afhankelijk van de wind komen zij of 10 of 11 augustus de haven van IJmuiden of Beverwijk binnenvaren, waar zij zich bij de andere tallships voegen die op 12 augustus meedoen aan Sail-In. De schepen die niet meedoen aan de Tall Ship Race melden zich mogelijk al eerder.

Voor de invulling van het culturele programma wordt samengewerkt met culturele en maatschappelijke organisaties in de IJmond. Hierdoor krijgen tientallen regionale muziek- en theatermakers de kans zich aan een groot publiek te presenteren.

Zowel in IJmuiden als in Beverwijk komt een kunstwerk dat gemaakt is van afval. Het Pollution Art-project is een gezamenlijk initiatief van Zandvoort, Velsen, Beverwijk en Heemskerk. Zij vormen samen Amsterdam Beach, de toeristische campagne die zich richt op de internationale bezoekers van de hoofdstad.

PreSail IJmond werkt voor twee maatschappelijke projecten samen met Stichting Welzijn Velsen, Stichting Welzijn Beverwijk en de Stadsschouwburg Velsen. Zo worden ouderen van huis opgehaald en naar de haven gebracht voor een onvergetelijke dag aan de waterkant die wordt afgesloten met een captain’s dinner. Brigitte Kaandorp komt naar IJmuiden om samen met bezoekers van de buurtcentra een sing-a-long voor te bereiden waar iedereen op 11 augustus aan mee kan doen.

In Beverwijk vinden op dinsdag 11 augustus PreSail-activiteiten plaats in Zeehaven De Pijp. In IJmuiden zijn activiteiten op de Trawlerkade (waar het Havenfestival plaatsvindt), maar ook op de Halkade, het Sluisplein en de Kop van de Haven. Om de veiligheid van de bezoekers te kunnen waarborgen zijn er tijdens PreSail meerdere wegen afgesloten. Het publiek wordt opgeroepen zoveel mogelijk met de fiets of het openbaar vervoer te komen. Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Velsen, gemeente Beverwijk, Economische Samenwerking IJmond en een groot aantal bedrijven, waaronder Cornelis Vrolijk, Rabobank, Zeehaven IJmuiden en Kloosterboer. Citymarketing Velsen (.IJmuiden) is promotiepartner van PreSail IJmond. Er worden tussen de 60 en 80 duizend bezoekers verwacht.

De organisatie van PreSail IJmond is nog op zoek naar vrijwilligers die voor, tijdens en na het evenement willen meehelpen. Aanmelden kan via het formulier op www.presailijmond.nl.

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Evenementen

  • Geen evenementen
  • Advertisement

    webdesign development