Realiseren?/?Doen

Na een heldere analyse, een gedegen keuzetraject en een grondige voorbereiding is het nu tijd voor: Realiseren?/?Doen. Echter, vaak belanden goede plannen onder in een la. Mogelijke oorzaken: angst om te veranderen of (vermeende) weerstand binnen de organisatie, of je bent gewoon te druk met dagelijkse werkzaamheden.

Hoe vervelend is dat! Er is namelijk geconstateerd dat het nodig is om te veranderen om te verbeteren. Je hebt je in de voorgaande fase goed voorbereid, en als het goed is geldt dat ook voor de medewerkers die betrokken zijn bij het ver­betertraject! Het gaat namelijk niet om de verandering op zich, maar om het doel, het resultaat, dat je wilt (moet) bereiken. Dus ga aan de slag en DOE!

Doen

Verzamel het beoogde team. En voer daarmee de stappen uit, die je in de voorbereidingsfase bedacht hebt. Evalueer (check) na elke stap of het gewenste resultaat bereikt is. Is dat niet het geval, stuur dan bij en handel daarnaar. Houd de tijdsplanning en de samenhang tussen de stappen in de gaten en volg de voortgang. Zo kom je stap voor stap dichter bij je doel.

Tijdens de voorbereiding is al geconstateerd dat goede communicatie tijdens zo’n verandering cruciaal is. Het neemt weerstand weg en motiveert de organisatie om de veran­dering teweeg te brengen en te accepteren. Kijk dan ook regelmatig achterom (figuurlijk) om te zorgen dat iedereen volgt. Neem desnoods een stapje terug om iedereen weer aan te laten haken en ga daarna dan wel weer verder.

Bij een goede voorbereiding zijn de mogelijke risico’s in kaart gebracht. Zaak dus om deze in de realisatie fase in de gaten te houden, en bij afwijkingen zo nodig bij te sturen.

Hoe mooi is het te constateren dat na het doorlopen van de realisatie fase de klant beter bediend wordt en de klant­tevredenheid toeneemt en er met meer plezier gewerkt wordt, de processen efficiënter lopen en de middelen effectiever ingezet worden, er minder verspild wordt en er beter samengewerkt wordt. Kortom: dat de beoogde verbeteringen tot stand zijn gebracht.

En ook heel belangrijk: vier dit succes!

Zij we er dan? Nee, maar daarover meer in mijn volgende column.

Mijn passie is organisaties in beweging te brengen en dat zetje te geven dat soms nodig is om tot DOEN over te gaan. Ook voor verdere begeleiding kan je een beroep op mij doen.

Coos Oomen
bedrijfsadviseur, hands-on
ondersteuner en verbeteraar!

VIEROOS
T: 06 53 90 22 97
E: info@vieroos.nl
www.vieroos.nl

 

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Evenementen

  • Geen evenementen
  • Advertisement

    webdesign development