Repa Group verovert de wereld

In de IJmond zijn veel bedrijven gevestigd die internationaal ondernemen. In Europa, maar ook ver daarbuiten. De Repa Group in Uitgeest, gespecialiseerd in transportinstallaties, heeft klanten in Europa, het Midden-Oosten, Noord-Amerika en Rusland. Daarnaast heeft het bedrijf meerdere deelnames in Chinese productiebedrijven. 

Het gesprek met directeur Raymond Breyaen begint met een rondleiding door zijn bedrijfspand aan de Westerwerf. Het is een aaneenschakeling van gebouwen waar dagelijks 30 medewerkers transportbanden produceren. In de hallen hangen grote rollen rubber en kunststof uit Nederland, Duitsland en China. “Ik ben in 1993 in Akersloot begonnen met Repa Transportbanden”, vertelt Breyaen terwijl hij accountmanager Johan Kabalt van Rabobank IJmond rondleidt door het nieuwste gedeelte van het pand. “Toen had ik een werkplaats in mijn garage en een kantoor in mijn slaapkamer. Ik richtte mijn pijlen op eindgebruikers in alle industrieën. Deze klanten waren gebaat bij een goede, betrouwbare service. Al ging er zondagnacht een transportband stuk, onze servicemonteurs kwamen het probleem altijd oplossen.”

Expansie

Toen de klantenkring begon te groeien, had Breyaen al snel in de gaten dat er ook behoefte was aan onderdelen voor een goed werkende transportinstallatie. Door het aanbieden van kwalitatief hoogwaardige rollen, trommels en trogstellen hadden de klanten van Repa voortaan nog maar één adres nodig voor materialen, service en onderhoud. “Het ontzorgen van de klant was ons nieuwe doel geworden”, aldus Breyaen. Door de expansie was de garage in Akersloot te klein geworden. Na een ’tussenstop’ in een ander pand in Akersloot kwam Repa in 2002 terecht op bedrijventerrein Westerwerf. “Hier kon ik naar eigen inzicht een nieuw pand laten bouwen en voor­lopig enkele jaren doorgroeien. Maar na een paar jaar bleek het pand alweer te klein. Gelukkig kon ik toen de grond van de achterbuurman kopen en verder uitbreiden. Dit zorgde er samen met een investering in een nieuw machinepark voor dat onze productiecapaciteit flink omhoog ging.”

Original equipment manufacturers

De schaalvergroting van Repa bleef niet onopgemerkt bij de original equipment manufacturers en kleinere machine­fabrieken, een tot dat moment nieuwe markt voor het transportbandenbedrijf. “Ook voor dit type bedrijf is prijs, kwaliteit en levertijd heel belangrijk. Deze drie pijlers zaten inmiddels ingebakken in het dna van onze medewerkers en toe­leveranciers. Eén ding is mij in al die jaren duidelijk geworden: als je met je bedrijf wilt groeien, dan kun je niet zonder goede mensen om je heen die onderdeel worden van jouw bedrijfsfilosofie.” Rond de eeuwwisseling nam het aantal internationale klanten van Repa snel toe. “We stonden veel op beurzen en daardoor ontstonden contacten met buitenlandse klanten en leveranciers. Het werd snel duidelijk dat daar hele andere kwaliteiten bij komen kijken. Om het dicht bij huis te houden: een Belg doet op een heel andere manier zaken dan een Hollander. Het directe dat wij van nature hebben, valt niet overal in goede aarde. Dat vergt aanpassingsvermogen.”

Total suppliers

In 2005 bestelde Breyaen voor het eerst producten in Azië. “Wij waren aangenaam verrast door de kwaliteit. Sterker, er zijn veel Europese producenten die wat van de Aziaten kunnen leren. Ondertussen doen we al vele jaren zaken met China en hebben we ook een aantal deelnames in Chinese bedrijven. Zo zijn we nog meer verbonden aan elkaar en hebben we ook invloed op de kwaliteit, levertijd en prijs. Onze technici brengen regelmatig een bezoek aan onze partners. Zij delen know-how en inspecteren de materialen. Deze activiteiten hebben we onder­gebracht in aparte BV’s binnen de Repa Group, dat is uitgegroeid tot één van de weinige total suppliers in deze branche.”

In Uitgeest arriveren vrijwel dagelijks containers met materialen. Dit maakte de meest recente uitbreiding nood­zakelijk: de aankoop van het pand van de buurman. “Door deze uitbreiding zijn wij Europees voorraadhouder van DIN-gerelateerde rollen en frames die uit voorraad geleverd kunnen worden”, aldus Breyaen. “De kantoren aan de kant van de Geesterweg worden opgeknapt en gereed gemaakt voor de ontvangst van klanten en leveranciers uit de hele wereld.”

Een uitstekende partner

Breyaen bankiert al 21 jaar tot volle tevredenheid bij de Rabobank, maar heeft in die tijd nog nooit iets hoeven financieren. “Ik ben van de oude stempel: je geeft pas iets uit als je het hebt verdiend”, aldus de ondernemer die vanaf zijn twaalfde door zijn moeder alleen werd opgevoed en het in die tijd niet breed had. “Maar we hebben nu zulke grote projecten dat we bijvoorbeeld 30 procent van 5 miljoen moeten aan­betalen. Voor mij was dat aanleiding om toch eens met de bank om tafel te gaan zitten. Ik hoop het niet nodig te hebben, maar het is wel fijn om helder te hebben wat er mogelijk is. In de Rabobank blijken wij daar een uitstekende partner in te hebben.”

Aandeelhouder van grootste fabriek in China

De Repa Group heeft 10 procent van de aandelen verworven van een nieuw te bouwen fabriek in de Chinese provincie Chandong. Met een oppervlakte van 260.000 vierkante meter wordt het de grootste producent van rubber transportbanden in China. De fabriek wordt eind 2015 opgeleverd.

 

Internationaal ondernemen

Bij internationaal ondernemen krijgt u te maken met verschillen in taal, cultuur en regelgeving. Gelukkig is de Rabobank thuis in de wereld. Zij beschikken over een uitgebreid wereldwijd kantorennetwerk en kennen de lokale markten en zakelijke gebruiken. Kortom, de Rabobank kent de spel­regels en deelt die graag met u.
Meer weten? Neem dan contact op met Rabobank IJmond, telefoon (023) 51 33 600 of bedrijven@ijmond.rabobank.nl.

www.repatransportbanden.nl

www.rabobank.nl/ijmond

 

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Evenementen

  • Geen evenementen
  • Advertisement

    webdesign development