Sale-and-leaseback

Nu de rentes op tegoeden bij de banken het nulpunt naderen, of in sommige gevallen zelfs al tot onder nul zijn gedaald, gaan steeds meer particulieren en ondernemers op zoek naar andere manieren om hun geld weg te zetten. Een interessante optie kan het beleggen in vastgoed zijn. Dat steeds meer mensen kiezen voor beleggen in vastgoed blijkt ook wel uit de cijfers: volgens de NVM is de totale omvang van beleggingen in Nederlands vastgoed tussen 2013 en 2016 met maar liefst 250% gegroeid. Het rendement dat gerealiseerd kan worden is afhankelijk van het type vastgoed en de courantheid van het object, en ligt grofweg tussen de 3 en 12 %.  

Beleggen in vastgoed is niet alleen een goede manier om uw (privé-) vermogen te laten renderen, het biedt ook mogelijkheden voor de eigenaar-gebruiker van een bedrijfspand. Via een zogenaamde sale-and-leaseback constructie kunt u het bedrijfspand, dat u zelf in gebruik heeft, verkopen en vervolgens terughuren. Dit is vaak aantrekkelijk voor een belegger, die een object met een vaak langdurig huurcontract kan kopen en relatief zeker is over het behalen van het gewenste rendement.

Voor de ondernemer, tevens verkoper van het bedrijfspand, biedt deze constructie ook veel voordelen. Door verkoop verdwijnt het vastgoed, en de hypothecaire lening die daar vaak mee gepaard gaat, van de balans. Daarnaast komt het de liquiditeit van de onderneming ten goede. Het risico dat gepaard gaat met het bezit van vastgoed verdwijnt eveneens.

 

Natuurlijk zijn er ook potentiële nadelen verbonden aan het niet langer zelf bezitten van het vastgoed en het aangaan van een langdurige huurverplichting. Sale-and-leaseback is maatwerk: de onderneming, de ambities van de onderneming en het type vastgoed zullen goed in ogenschouw moeten worden genomen om een goed onderbouwd advies te kunnen geven. Teer Bedrijfsmakelaars heeft hierin uitgebreide ervaring, en bespreekt graag – geheel vrijblijvend – uw wensen en mogelijkheden.

Jurre Terhorst MSc, Teer Bedrijfsmakelaars 

www.teer.nl

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Evenementen

  • Geen evenementen
  • Advertisement

    webdesign development