'Snelle bootverbinding keert mogelijk terug'

Het regionale bedrijfsleven werkt aan een alternatief voor de draagvleugelboot op het Noordzeekanaal. Dat heeft voorzitter Ton van der Scheer zondagavond gezegd tijdens het OV IJmond Nieuwjaarsgala op Landgoed Duin & Kruidberg.
‘Het is de bedoeling dat er een boot gaat varen die toeristen in een half uur van Velsen naar Amsterdam brengt. Het vervoer is volledig elektrisch en draagt daardoor bij aan een duurzame haven.’ De nieuwe boot moet de plaats innemen van de Fast Flying Ferry, die precies drie jaar geleden stopte met varen. Vooral het toeristische bedrijfsleven heeft grote behoefte aan een directe verbinding met het centrum van Amsterdam.
Van der Scheer blikte in zijn toespraak ook terug op 2016. De grootste ondernemersvereniging van de regio zette zich afgelopen jaar op veel fronten in voor de belangen van haar leden. Hij sprak onder andere zijn waardering uit voor de samenwerking met Rijkswaterstaat tijdens de renovatie van de Velsertunnel. ‘Als zij de bouw van de nieuwe sluis op dezelfde manier aanpakken, dan kunnen wij erop vertrouwen dat er weinig overlast zal zijn voor wegverkeer en scheepvaart.’
Het Sluis en Haven Informatie Punt (SHIP), dat naar verwachting in april wordt geopend, biedt volgens de voorzitter van OV IJmond volop mogelijkheden voor versterking van het imago van de hele regio. ‘Wij willen SHIP maximaal benutten voor toerisme, aandacht voor innovatie, technische scholing en promotie van maritieme beroepen. Daarom dienen wij deze week een exploitatieplan in bij de provincie Noord-Holland. Dit ligt in het verlengde van het IJmond Marketingplan, wat vorig jaar door ons cluster Toerisme is opgesteld.’ De ondernemersvereniging wil bij de exploitatie van SHIP nauw samenwerken met regionale partners. Eind januari beslist de provincie met welke partij zij in zee gaat.
Van der Scheer maakte de IJmond-gemeenten complimenten voor hun goede samenwerkingsagenda, maar zei ook dat de tijd rijp is om de verbintenissen aan te halen en te versterken. ‘We moeten nu doorpakken. Daarbij moeten we vooral goed met elkaar in gesprek blijven, want de belangen liggen nu eenmaal dicht bij elkaar.’ De fors gestegen omzet van de Hollandse Visveiling en de investeringen in het Middenhavengebied in IJmuiden noemde Van der Scheer als positieve punten van 2016, evenals de komst van nieuwe windmolenparken op ‘assemblageafstand’ van IJmuiden.
OV IJmond blijft ook in 2017 een belangrijke gesprekpartner voor de Metropoolregio Amsterdam, het Economisch Forum Holland Boven Amsterdam, de Noordzeekanaal Alliantie en de Industriekring Haarlem. Van der Scheer: ‘Wij worden steeds vaker gevraagd naar onze visie op economische en aanverwante zaken. Daarbij vertegenwoordigen wij altijd de belangen van onze leden. De IJmond is een uniek gebied en dat moeten we uitstralen. In alle windrichtingen!’

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Evenementen

  • Geen evenementen
  • Advertisement

    webdesign development