De duurzame routeplanner: In zeven etappes naar een duurzame onderneming

En we gaan nog niet naar huis, nog lange niet, nog lange niet… Dit lied zong u vast vroeger in de auto op weg naar uw vakantiebestemming. Een onderneming verduurzamen lijkt veel op een reis voorbereiden. U bepaalt uw bestemming, stippelt uw reis uit en voor u het weet zit u zingend op kantoor op weg naar een groen reisdoel. Hier volgen zeven tips en tricks hoe u uw onderneming op de duurzame rails kunt zetten.

  1. Bepaal uw eindbestemming. Wie geen plan heeft zal ronddolen over de duurzame wegen, langs groene weiden en verdwaalt raken tussen de borden die allemaal een andere kant op wijzen.

Een duurzaam plan begint net als een bedrijfsplan. Met een missie en een visie. Wat is uw groene missie? Wat zijn uw groene doelen? Wat wilt u verbeteren en bereiken op dit gebied? Dat kan een simpel plan zijn zoals tussen 2020 en 2030 uw afvalprint verkleinen door uw afval te halveren of de CO2 uitstoot met 10% reduceren in dezelfde periode.

  1. Pin een punaise. Vergeet niet de voordelen van deze maatregelen voor uw bedrijf in kaart te brengen. Dit houdt u en uw medewerkers gemotiveerd. Of u het nu doet om de kosten te verlagen of voor het milieu, zorg dat u de voordelen voor ogen houdt.
  1. Ga off-road. Wilt u echt impact maken? Verduurzaam dan niet alleen uw bedrijf maar beïnvloedt ook uw omgeving. Een drukker kan voor zijn eigen doelen overgaan op gerecycled papier maar kan ook zijn klanten dezelfde optie bieden.
  1. Bereken uw reis. Maak uw maatregelen meetbaar en zichtbaar. Is uw doel om de energiekosten omlaag te brengen? Vergelijk dan de rekening met de kosten van het jaar ervoor toen u nog geen ledlampen had ingedraaid. Verbruikt het product dat u verkoopt brandstof, energie of water? Bereken de besparing.
  1. App, post en deel uw reis met anderen. Vertel het aan de buitenwereld waar u mee bezig bent, welke maatregelen uw bedrijf neemt en wat uw plannen zijn. U komt betrouwbaarder over als u de resultaten toont in uw communicatie door bijvoorbeeld uw plannen in een tijdslijn weer te geven.
  1. Doe het met z’n allen. Betrek uw medewerkers in uw plannen. Vooral jonge werknemers hebben vaak interesse, en dus ook kennis, van dit soort zaken. Wie weet komt de gouden tip wel uit eigen zak.
  1. Steek uw vlag op. Zorg als u een product of dienst aanbiedt dat het ook rendabel is. Als u er niet mee verdient houdt u het waarschijnlijk ook niet vol. Degene die alleen uit liefdadigheid al zijn tijd en energie stopt in een project komt vaak met lege handen thuis.

Het enige dat u nu nog rest is uw plannen meten, aanpassen en verbeteren. Is het resultaat wat u ervan verwacht had? Zijn uw doelen gehaald? Stel uw plannen bij waar nodig en geef uzelf een groot compliment voor uw bijdrage aan een beter milieu en lagere energiekosten.   Is uw onderneming nog niet toe aan een duurzaamheidsplan? Dan kunt u misschien wel de volgende budgettips toepassen. En misschien is de stap naar duurzaam ondernemen hierna niet meer zo groot als u dacht.

  1. Verlichtende ideeën

Gloeilamp eruit, ledlamp erin. Het klinkt simpel en dat is het ook. De ledlamp bespaart 80% energie ten opzichte van een traditionele gloeilamp en hij gaat veel langer mee, dus een kleine moeite, groots effect.

  1. Over en uit

Uw apparaten op stand-by stand laten staan? Zonde van de energie. Door uw computer en andere apparaten helemaal uit te zetten bespaart u al gauw een paar tientjes per jaar. Trek aan het einde van de dag de stekker eruit of koop een stekkerdoos met een aan/uit knop zodat u met een druk alles volledig uitschakelt, ook uw scherm.

  1. Wie niet luisteren wil… die moet maar voIP’en

VoIP telefonie staat voor Voice over IP: bellen via internet. Toegegeven: dit is een investering, je maakt namelijk gebruik van voIP-toestellen, maar vervolgens kunt u bellen over uw eigen internetconnectie. Dit verlaagt de energiekosten en uw ecologische voetafdruk.

  1. Papier hier

Afval scheiden (papier, groen, hout, restafval) kost u niets en draagt bij aan een beter milieu doordat u helpt grondstoffen en energie te besparen. Ziet u door de plastic de Plastic Soup niet meer? Op afvalscheidingswijzer.nl kunt u kijken welk afval in welke bak moet.

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Evenementen

  • Geen evenementen
  • Advertisement

    webdesign development