De kracht van verbinden

Verbinden met andere mensen of groepen is haast zo menselijk als het individu zelf. Mensen zijn van nature geneigd zich aan te sluiten bij groepen. Dit kan uit bijvoorbeeld religieuze, politieke of sportieve overweging zijn. Het geeft duidelijkheid en identiteit. 

Ook in nationaal en internationaal verband is er behoefte aan verbinding. Via een supra-nationaal verband als de Europese Gemeenschap, NAVO et cetera.

Een enorme verbindende kracht is het internet. Gebouwd als Amerikaans militair netwerk (1996, Arpanet). Deze week is het pas 25 jaar geleden dat internet voor algemeen gebruik opengesteld werd. Overigens kan het internet sterk verbinden (Facebook, Linkedin), maar ook leiden tot individualisatie en vereenzaming.

Typerend is, dat hoe meer individuen zich richten tot een verenigd leven, of dit nu rechtstreeks is, of als inwoner van land aangesloten bij de Europese Unie, er vaak apathie of onvrede er bestaat over dit verband. Zo zeer zelfs, dat individuen, en dit zelfs ook in een georganiseerd verband zoals het ‘Brexit-kamp’, zich afkeren van de groep. Op individueel niveau begint dit vaak met het niet meer kunnen identificeren met de groep gevolgd door het niet langer nemen van individuele verantwoordelijkheid.

Bij ons in de regio zijn we zakelijk sterk verenigd. Niet zo lang geleden, had elke gemeente in de regio zijn eigen club, zijn eigen ondernemersvereniging. Inmiddels is door de belangeloze inzet van de diverse bestuursleden van de OV IJmond hard gewerkt aan één bruisende club, sinds begin dit jaar versterkt met de cluster jong.

Ik ben van mening dat verbinding werkt, mits er sprake is van betrokkenheid van het individu. Het nemen van individuele verantwoordelijkheid binnen relaties maakt sterke verbindingen. De kracht van verbinden, schuilt in de individuele wil tot verbinden. Zal dat het succes zijn, waarom de regio IJmond al jaren bovenin de lijst van de MKB Regio top 40 staat?!

 

S.J. Hamming REV RT, Teer Bedrijfsmakelaars 

Teer bedrijfsmakelaardij & beleggingen – taxaties – beheer – family office

simonhamming@teer.nl

www.teer.nl

0251 – 21 21 02

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Evenementen

  • Geen evenementen
  • Advertisement

    webdesign development