Microtechniek, Budget Broodjes en Etos/Olympia Uitzendbureau genomineerd voor IJmond Werkt! Award 2018

De jury van de IJmond Werkt! Award 2018, bestaande uit Marieke van Dijk (wethouder gemeente Heemskerk en tevens bestuurslid van IJmond Werkt!), Ton van der Scheer (voorzitter OV IJmond) en Berry Tiebie (eigenaar van Tiebies Landbouwmechanisatie en winnaar van de IJmond Werkt! Award 2017) nomineerde drie toppers om mee te dingen naar de IJmond Werkt! Award 2018.

De genomineerden zijn Microtechniek, Budget Broodjes en ETOS in samenwerking met Olympia uitzendbureau. Alle drie hebben een structurele basis gecreëerd voor medewerkers van IJmond Werkt!. De jury is onder de indruk dat, als de basis goed is, het daadwerkelijk een win-win situatie oplevert voor alle partijen.

De IJmond Werkt! Award wordt uitgereikt aan het bedrijf uit de regio dat zich het meest inzet voor mensen die om wat voor reden dan ook steun nodig hebben om in hun werk goed te functioneren. De jury heeft bij haar keuze op verschillende aspecten gelet zoals bewust betrokken ondernemerschap, creativiteit in ondernemerschap, het geloof in het kunnen van de medewerkers en voorbeeldfunctie voor de branche. De winnaar wordt naar aanleiding van het tonen van enkele bedrijfsfilms live gekozen tijdens IJmond Onderneemt. Bij deze alvast een voorstelronde om u optimaal voor te bereiden!

 

Microtechniek

Microtechniek in Velsen-Noord is een groeiende machinefabriek en serviceorganisatie die zich richt op de fabricage van machines en machineonderdelen. Tevens zijn ze gespecialiseerd in revisie, reparatie, onderhoud en beheer van werktuigbouwkundige installaties. Daarnaast zijn zij toeleverancier voor de lucht- en ruimtevaartindustrie (Microtechniek Special Products).

Richard Kramer en Klaas Sieraad zijn via IJmond Werkt! gedetacheerd bij Microtechniek Special Products. Richard is autistisch en heeft jarenlang intern bij de houtafdeling van IJmond Werkt! gewerkt. Na een periode van detachering kwam hij door faillissement van zijn werkgever thuis te zitten. Nu werkt hij 36 uur per week bij Microtechniek waar hij de meer repeterende werkzaamheden op zich neemt, zoals het afbramen van grote aluminium panelen. Daarnaast is Richard verantwoordelijk voor het netjes en opgeruimd houden van de werkplaats. Klaas Sieraad heeft variërende werkzaamheden, waaronder het maken van stoppen voor gietketels: houten kokers onder een pers zetten, waarna deze in een stalen ring geplaatst worden. Irene Groot en Judith Blansjaar verzorgen de personeelszaken van Microtechniek. Zij wilden ondanks dat een eerdere detachering minder succesvol was verlopen, toch weer iemand via IJmond Werkt! voor deze functie. Een kennismaking tussen Richard en Microtechniek resulteerde in een plaatsing. Niet snel daarna bood Microtechniek een tweede vacature ter invulling bij IJmond Werkt! aan, wat resulteerde in een mooie plek voor Klaas. Irene: ‘Wat volgens ons van het grootste belang is, is dat je niet meteen een stempel zet op mensen met een beperking. Kijk naar wat ze wél kunnen. Goede begeleiding vanuit je eigen personeel is wel een must.’ Een tip voor werkgevers die nog geen personeel werft via IJmond Werkt! heeft Judith wel: “Sta open voor ze. Richard en Klaas zijn echt bekwaam in wat ze doen, wij geven hen daarin het vertrouwen en dat betaalt zich uit. Maar blijf wel realistisch en wees alert dat je je medewerkers niet overvraagt.’ www.microtechniek.nl

 

Budgetbroodjes in ?Beverwijk

Marjan Steenbergen weet zelf maar al te goed hoe het is: Tegen je zin en buiten je schuld om werkloos zijn en afhankelijk zijn van een uitkering. Je suf solliciteren maar door je leeftijd (50+) met allerlei smoesjes de deur gewezen worden. Met een rugzak vol ervaring, zowel in de horeca, MKB en als administratief medewerker, trok ze de stoute schoenen aan. Haar uitkering liep bijna af en ze zag geen andere mogelijkheid dan voor zichzelf te beginnen.

Met lef en vooral heel veel zin om weer aan de slag te gaan opende ze begin 2016 haar eigen franchise-onderneming Budgetbroodjes. Te vinden aan de Rietlanden 5 in Beverwijk. Een allround broodjescatering formule waar met name het bedrijfsleven gretig broodjes afneemt. Al snel werd het drukker en was er plek voor nieuw personeel. Juist omdat ze zelf uit een uitkeringssituatie kwam wilde ze nu iemand wél de kans geven die ze zelf niet kreeg. Ze benaderde het UWV, die haar naar IJmond Werkt! verwees. ‘Het uitzetten van een vacature bij IJmond Werkt! werkt heel prettig. Ten eerste krijg je niet te maken met honderden sollicitanten die solliciteren omdat ze dat nu eenmaal moeten vanuit de sollicitatieplicht. Ten tweede doet IJmond Werkt! de eerste selectie en heb je dus meteen de zekerheid van geschikte, gemotiveerde sollicitanten.’Roos is 3 jaar geleden gestart en is inmiddels de rechterhand van Marjan. Samantha is na een periode in Beverwijk te hebben gewerkt, verhuisd buiten de regio en elders werkzaam. Momenteel werkt Michelle vanuit het doelgroepregister bij Budget Broodjes, zij is na een proefperiode op 1 oktober bij Budgetbroodjes in dienst getreden. Het bieden van kansen aan mensen met diverse achtergrond sprak de jury erg aan. Margreet Hollema van IJmond Werkt! over de samenwerking: ‘De wijze waarop de begeleiding van nieuwe medewerkers wordt opgepakt is bewonderingswaardig. Iedereen krijgt een kans ongeacht achtergrond. Er wordt veel tijd gestoken in de ondersteuning. Er is ontzettend veel geduld. Men krijgt meerdere kansen om dingen op te pakken. Fouten maken hoort er bij. Soms lukt het iemand echt niet om het voor elkaar te krijgen. Pas dan gaat men op goede voet uit elkaar.’ www.budgetbroodjes.nl

 

Etos/Olympia Uitzendbureau

De derde genomineerde is het distributiecentrum van Etos in Beverwijk in samenwerking met Olympia Uitzendbureau, die vanuit het pand van Etos alle detacheringen verzorgd. Na een Inclusieve bedrijfsanalyse in het voorjaar van 2017 bleek dat er mogelijkheden waren voor de doelgroep garantiebaan. Etos heeft daarop direct ruimte gecreëerd voor deze kandidaten en samen met IJmond Werkt! is gestart met het werven van kandidaten. Eind 2017 zijn de eerste personen gestart.

‘Het voorbereidingstraject met de bedrijfsanalyse door IJmond Werkt! is zeer zorgvuldig ingezet door alle partijen en dat werpt nu zijn vruchten af, we hebben duidelijk in kaart welke werkzaamheden er zijn en weten daardoor goed wat voor personen geschikt zijn per functie. Daardoor zijn er goede matches te maken.’, aldus Erik Schavemaker, Manager Warehouse Fulfillment bij Etos. Inmiddels heeft Etos diverse doelgroepen omarmd en wordt er geen verschil gemaakt tussen medewerkers die vanuit het UWV of vanuit de gemeente worden voorgedragen. Om al deze nieuwe medewerkers goed in de bedrijfsvoering in te passen hebben 12 medewerkers van Etos een zogenaamde Harrietraining gevolgd zodat zij een buddy kunnen zijn voor de participatiemedewerker. ‘Deze ‘Harries’ zijn enorm belangrijk voor het laten slagen van deze missie, hun begeleiding maakt het succes’, aldus Erik. Vanuit Olympia is veel aandacht vanuit de opleiders om het inwerktraject succesvol te laten zijn. ‘Olympia geeft werk betekenis is onze filosofie en dat komt hier bij Etos mooi uit de verf, we zijn trots op de manier hoe we dat hier intern hebben kunnen vormgeven.’, aldus Karin Hollenberg van Olympia Uitzendbureau. Momenteel wordt er volop ingezet om statushouders een werkplek te bieden en er wordt gekeken om in de nabije toekomst ook werk te bieden aan mensen vanuit de sociale werkvoorziening. Het bieden van werk aan mensen vanuit al deze achtergronden wordt door de jury enorm gewaardeerd en heeft dan ook geleid tot de nominatie voor de IJmond Werkt! Award 2018. www.etos.nl www.olympia.nl

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Evenementen

  • Geen evenementen
  • Advertisement

    webdesign development