IJmond Duurzaam Award 2018

Aandacht voor ondernemers die op een positieve, duurzame manier opvallen. Dat is de essentie van IJmond Onderneemt, en de kern van de IJmond Duurzaam Award. Omgevingsdienst IJmond rijkt deze Award jaarlijks uit aan het bedrijf dat duurzaam ondernemen zo optimaal mogelijk heeft geïntegreerd in de eigen bedrijfsvoering. Dat bedrijf verdient een moment in de schijnwerpers.
Aansprekende winnaars

De IJmondregio kent al een groot aantal goede voorbeelden als het gaat om duurzaam ondernemen. Afgelopen vijf jaar stonden al vijftien bedrijven op het podium voor de IJmond Duurzaam Award, met ieder een eigen en inspirerend verhaal. Zeven van die bedrijven gingen met een award naar huis; DSE Automatisering, RIGO Verffabriek, VOF De Rodenburghoeve, Tata Steel, Aloha Beach, Zee Boerderij IJmond (aanmoedigingsprijs) en Parlevliet & Van der Plas. Kijk voor meer informatie over de IJmond Duurzaam Award ook op www.odijmond.nl/award.

Dit jaar: driemaal een duurzaam ‘huis’

De genomineerden van dit jaar laten alle drie zien dat het realiseren van een duurzaam bedrijfsgebouw allang geen toekomstmuziek meer is. Dat is ook wat de drie genomineerden verbindt. Alle drie de bedrijven kozen op een natuurlijk moment, zoals een verbouwing of verhuizing, voor duurzaamheid en alle drie de bedrijven hebben daarbinnen hun hoge ambitie waargemaakt.

 

De Broedmachine

De Broedmachine is een startplek in Beverwijk voor jonge onder­nemers. De inmiddels 90 leden hebben er afgelopen anderhalf jaar aan bijgedragen dat een oude meubelzaak is omgetoverd tot een bijzonder complex met 23 kleine bedrijven die vanuit alle hoeken en gaten circulariteit ademt. Bij de Broedmachine draait het allemaal om bewust omgaan met grondstoffen, bewust omgaan met collega’s, bewust omgaan met schaarste en bewust omgaan met je fouten.

Gebouwd van sloopmaterialen

De veelal startende ondernemers zijn zich allemaal bewust van de schaarste der dingen en het nut van recyclen, in welke vorm dan ook. Zo gebruiken ze elkaars machines, werken ze met ‘gebruikte materialen’ en zijn ze altijd op zoek naar nieuwe toepassingen van oude, gebruikte grondstoffen of reststromen en delen van kennis en opgedane ervaringen. In de Broedmachine wordt dat zichtbaar door onder meer de ateliers die zijn gebouwd van sloopmaterialen. De verschillende ambachtslieden bundelen hun krachten of het nu gaat om de glasblazers (restwarmte), tassenontwerpers (leer van oude banken) of het hergebruik van plastic (Precious Plastic).

Focus op economisch nut

Wim Aardenburg, één van de initiatiefnemers, vertelt: ‘Wij kantelen binnen de Broedmachine als het ware de economische keten, waarbij vernieuwing, duurzaamheid en kennisoverdracht belangrijker zijn dan het nastreven van een financieel gewin. Onze droom is vanuit ons ideaal laten zien dat je met duurzaamheid wat kan doen. Het is geen last maar biedt te gekke kansen. Ik wil mooie dingen maken en weinig weggooien. Zuinig omgaan met materiaal.’ www.broedmachine.cc

 

Flexcorail/E&W Plus

Aan de Biesland 19 in Beverwijk bevinden zich drie bedrijven onder één dak; Flexcorail BV, E&W Plus en Bakker Infratechniek. Drijvende kracht achter deze bedrijven is directeur Wilco Verschoor. Afgelopen twee jaren coördineerde hij de verhuizing van de bedrijven naar Biesland. Voor hem hét moment om het pand zo duurzaam mogelijk te verbouwen. ‘We hebben voor alle ‘logische’ maatregelen gekozen; uiteraard led-verlichting, HR++-glas, zeer goede isolatie, lage temperatuurverwarming en zonne-energie maar we hebben ook gekozen voor twee warmtepompen die samen een reductie opleveren van 70% van ons gasverbruik.’ Het resultaat is Energielabel A voor het pand, waarmee Flexcorail een van de voorlopers is op bedrijventerrein Kagerweg, waar onder­nemers gezamenlijk werken aan het verduurzamen van hun bedrijventerrein.

Flexcorail BV is specialist op het gebied van werkplekbeveiliging en onderhoud van technische installaties, het onderhoud en beheer van terrein in- of nabij de Railinfra, tram- en metrolijnen. E&W Plus vult deze diensten aan met onderhoud, montage en demontage van elektrische- en waterinstallaties. Daarbij ligt de focus op advisering van energie­besparende en duurzame maatregelen en oplossingen. Aandacht voor een schoner en gezonder milieu komt door het hele bedrijf terug. De CO2-prestatieladder staat aan de basis van de duurzame bedrijfsvoering. De verschillende prestatietreden van deze ladder maken niet alleen voor Flexcorail inzichtelijk welke CO2-footprint zij heeft, het is ook belangrijk richting haar leveranciers. Voor haar inspanningen ontving Flexcorail een certificering voor trede drie. De meeste aandacht gaat daarbij uit naar duurzame mobiliteit. Via diverse maatregelen, zoals elektrisch rijden, car­poolen, aandacht voor het Nieuwe Rijden en monitoring van het brandstofgebruik wordt gestimuleerd om de CO2-uitstoot terug te brengen. www.flexcorail.nl, www.enwplus.nl www.bakkerinfratechniek.nl

 

Van der Meij Infra Groen en Veiligheid

Van der Meij Infra Groen en Veiligheid is sinds 1929 gespecialiseerd in het aanleggen en onderhouden van openbaar groen, bedrijfsterreinen en particulieren tuinen. Het aanbrengen van wegmarkeringen en het plaatsen en onderhouden van afrasteringen en straatmeubilair en het inzetten van medewerkers tijdens werkzaamheden waarbij veiligheidstoezicht is vereist.

In december 2016 verhuisde het bedrijf naar de Concordiastraat in Velsen-Noord. Naar aanleiding van een bijeenkomst van GreenBiz IJmond en OV IJmond raakte directeur Peter de Ruijter geïnspireerd en stelde hij hoge, duurzame ambities aan de verbouwing van het nieuwe kantoorpand. ‘We hebben ons pand voor voorzien van led-verlichting, HR++ glas en betere isolatie dan vanuit het bouwbesluit nodig is. Maar de meest in het oog springende maatregel is de keuze voor een luchtwarmtepomp, waarmee het nieuwe pand op dit moment aardgasvrij is. Iets waar ondernemers de komende jaren veel mee te maken krijgen, omdat we in 2050 allemaal klimaatneutraal moeten werken, wonen en leven.

‘Gewoon doen’

Sinds de verhuizing zijn ook nog eens 144 zonnepanelen op het dak geïnstalleerd, waarmee het pand nu geheel klimaatneutraal is. ‘Ik heb het vooral voor het milieu gedaan, het is leuk om goed bezig te zijn’, aldus Peter de Ruijter. ‘Ik raad ondernemers aan om het gewoon te doen, in ieder geval de zonnepanelen. Waarom zou je het niet doen als je de mogelijkheden hebt? Ze zeggen dat de zomers mooier worden dus die panelen verdienen zich uiteindelijk echt wel terug.’ www.jvandermeij.nl

 

 

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Evenementen

  • Geen evenementen
  • Advertisement

    webdesign development