The Bike Guru, Floricultura en Constaal Snijbedrijf genomineerd voor de IJmond Werkt! Award 2016

De jury van de IJmond Werkt! Award 2016, bestaande uit Marieke van Dijk (wethouder gemeente Heemskerk en tevens bestuurslid van IJmond Werkt!), Ton van der Scheer (voorzitter OV IJmond) en Rick Lauffer (mede-eigenaar Hotel Restaurant Sonnevanck en winnaar van de IJmond Werkt! Award 2015) nomineerde drie toppers om mee te dingen naar de IJmond Werkt! Award 2016.  

 

De jury vindt Floricultura onderscheidend vanwege het vrij grote aantal (15) medewerkers dat zij via IJmond Werkt! aan het werk hebben. Floricultura speelt een belangrijke rol in de lokale economie en de jury vindt het mooi om te zien dat zij gedurende lange tijd medewerkers een gestructureerde plek biedt waar zij volledig op hun plek zijn.

Constaal Snijbedrijf BV springt er voor de jury uit omdat het bedrijf voor 2/3 uit medewerkers van IJmond Werkt! bestaat. Naast de vier vaste medewerkers werken Michel en Jeffrey er al sinds 2009 met veel plezier middels Begeleid Werken. De extra inzet die Constaal heeft getoond om ook tijdens economisch zwaardere tijden de jongens in dienst te houden plus de persoonlijk begeleiding die geboden wordt vindt de jury bewonderenswaardig.

De jury is onder de indruk van The Bike Guru omdat deze relatief kleine ondernemer toch 1/4 van zijn personeels­bestand geworven heeft via IJmond Werkt! en extra inzet heeft getoond om de samenwerking te laten slagen. De jury heeft veel respect voor de overtuiging van waaruit de Bike Guru onderneemt.

De winnaar wordt naar aanleiding van het tonen van enkele bedrijfsfilms live gekozen tijdens IJmond Onderneemt. Bij deze alvast een voorstelronde om u optimaal voor te bereiden!

 

The Bike Guru

Een ondernemer met een grote glimlach met zijn hart op de juiste plek. Robert Egthuijsen is eigenaar van twee succesvolle fietsenzaken, sinds 2005 in IJmuiden en sinds anderhalf jaar ook in Haarlem. Bij The Bike Guru kun je terecht voor fietsen, e-bikes, scooters en brommers en natuurlijk voor reparaties. 

bike_guru

Sinds 2014 werkt Robert nauw samen met IJmond Werkt!, vaste contactpersonen zijn adviseurs Pieter Schoonderbeek en Carolien Zuidgeest. Aan de basis van deze samenwerking stond de plaatsing van een stagiair van Stichting Vluchtelingenwerk waarin IJmond Werkt! adviseerde. Hierna volgde een vruchtbare samenwerking waardoor Javier en Pascal nu een leuke baan hebben bij The Bike Guru. Een derde vacature is inmiddels uitgezet. Javier was bemiddeld door IJmond Werkt! vanuit een WW situatie. Robert gaf hem een kans en inmiddels is Javier onmisbaar geworden en een vaste en betrouwbare kracht. Pascal werkt op detacheringsbasis bij The Bike Guru. Door zijn beperking valt Pascal onder de voormalige Wet Sociale Werkvoorziening, die tegenwoordig in de Participatiewet is opgenomen. Pascal werkt als volwaardig medewerker mee in de werkplaats. Al houden Robert en zijn collega’s wel altijd rekening met Pascal. Door bijvoorbeeld niet teveel opdrachten tegelijk te geven.

De drijfveer van Robert om zo sociaal te ondernemen is de manier waarop hij is opgevoed: ‘Iedereen verdient een gelijke kans, iedereen is nodig en dat juist deze doelgroep door werk­gevers wordt genegeerd is niet goed. Of je nu vluchteling bent, langdurig werkeloos of in bepaalde opzichten beperkt, er is altijd werk voor een bepaald niveau. Bij ons is technisch inzicht belangrijk, opleidingsniveau telt dan minder mee. Pascal voelt zich gewaardeerd door zijn werk, hij is trots en doet ertoe. Je krijgt daardoor als werkgever veel terug. De intensievere band met deze jongens geeft de meerwaarde voor mij als werkgever.’ Dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is, mag ook gezegd. ‘Soms beland je in de rol als ‘opvoeder’ en dat kost meer tijd en energie dan van tevoren gedacht. Daar moet je team ook in meegaan, anders werkt het niet. Maar alle plussen en minnen bij elkaar opgeteld maakt dat we superblij zijn. Daarbij moet ik wel zeggen dat de begeleiding vanuit IJmond Werkt! cruciaal is voor het succes van de detachering. Als ik er even niet meer uitkom kan ik Carolien bellen en die komt dan meteen langs. Met haar advies, tips & tricks kunnen we dan weer verder. Het feit dat de risico’s door IJmond Werkt! worden afgedekt is ook voor mij, als relatief kleine ondernemer, van groot belang. Andere ondernemers die roepen dat het maar wat makkelijk is, dat goedkope personeel via IJmond Werkt!, kan op kritiek rekenen van Robert. ‘Dat is onzin. Pascal zal altijd in meer of mindere mate begeleiding moeten houden. Wij hebben er als team superveel plezier van omdat het door ieders inzet slaagt. Dat is een succes en dat stralen we uit. Maar die inzet is niet eindig, dan zou het alsnog kunnen mislukken. Maar wij hebben er wel vertrouwen in. Sterker nog, we hebben net weer een vacature uitgezet en hopen op nog een Pascal!

www.bikeguru.nl

 

 

Floricultura

De bekende orchideeënkweker in het Heemskerkse tuinders­gebied en IJmond Werkt! gaan ver terug. De Tunnel, een voorloper van IJmond Werkt! beschikte over een eigen kwekerij. Toen Floricultura een de Heemskerkse vestiging startte in 000 namen ze de kwekerij, mét personeel, in zijn geheel over. In één klap werden 15 medewerkers van de Tunnel gedetacheerd naar Floricultura. 

 

flora

Een unicum voor die tijd, het detacheren van medewerkers met een beperking bij reguliere werkgevers stond nog in de kinderschoenen. Maar Floricultura stak haar nek uit. De werkzaamheden bestaan uit oppotten, het opbinden van planten, het controleren op zieke planten, water geven, inpakken van de planten en kantinewerkzaamheden. Adviseur Maik Pardo is vast contactpersoon voor Sander van Zonneveld, manager bij Floricultura. ‘De samenwerking met Floricultura verloopt heel prettig. Bij Floricultura weten ze waar ze mee bezig zijn en de begeleiding is uitermate goed. Er wordt geen druk gelegd op de mensen terwijl ze wel meedraaien in het productieproces. Er is veel aandacht voor ieders beperking en talent waardoor mensen op een voor hun meest ideale werkplek worden ingezet. En het belangrijkste: ze horen er helemaal bij. Voor IJmond Werkt! is Floricultura een ideale partner.’

Als je Sander vraagt naar de aard van de sociale kant van deze multinational antwoordt hij: ‘Maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen is een bewuste keuze binnen Floricultura, maar dat zien we niet als een verdienste of prestatie. We zijn begaan met de omgeving waar ons bedrijf is gevestigd, dus zijn we duurzaam bezig met bij­voorbeeld het gebruik van aardwarmte en we bieden deze mensen een mooie werkplek. Het is prachtig om die mensen hier aan de gang te hebben en te zien dat ze goed functioneren, maar het is ook voor ons bedrijf zinvol. Dat moet ook wel, het moet twee kanten op werken.’

De groep heeft een redelijk beschutte werkplek binnen Floricultura, waar de medewerkers worden gewaardeerd en met respect behandeld. ‘De groep zit hier al 16 jaar, dus dat zegt wel iets. Een enkele keer zijn er wel problemen, die proberen we dan op te lossen met de adviseur van IJmond Werkt!. Helaas werkt het soms gewoon echt niet, toen dat ten nadele van de sfeer in de groep ging werken hebben we die detachering helaas moeten beëindigen. Maar tegen andere werkgevers zou ik zeggen: Probeer het. Soms is het best lastig en je maakt soms de gekste dingen mee maar we kunnen ook enorm met ze lachen. Als de juiste persoon bij het juiste bedrijf wordt gevonden is het een win-win situatie voor iedereen.’, aldus Van Zonneveld. www.floricultura.com

 

Constaal Snijbedrijf BV

Constaal Snijbedrijf in Beverwijk produceert staal op maat voor met name de staalindustrie en de zware bouw.  

snij

 

De samenwerking met IJmond Werkt! bestaat sinds 2009 toen, destijds onder een andere naam, door groei de vraag naar meer personeel ontstond. Directeur Nico de Wit kwam in contact met Diana Hermans van IJmond Werkt!, die met een positief verhaal Nico wist te overtuigen om iemand via IJmond Werkt! te plaatsen. Dat werd Michel. ‘Michel pakte alles snel op, er bestaat geen opleiding voor het werk dat we hier doen, dus het leren vindt in de praktijk plaats. Ik heb jongens nodig die handig zijn en leer­gierig, opleiding doet er verder niet toe.’, aldus Nico. Toen de onderneming verder groeide en er weer een vraag was naar personeel was het Michel die zijn maat Jeffrey naar voren schoof. Ook hij kon via IJmond Werkt! aan de slag. De kracht van het succes van de samenwerking zit ‘m volgens adviseur Maik Pardo in de persoonlijke begeleiding: ‘Op sociaal en privé gebied doet Constaal ontzettend veel aan ontwikkeling en begeleiding. Dit gaat verder dan alleen op het gebied van arbeid. Door deze enorme inzet heb ik de jongens zien groeien naar volwaardige medewerkers met veel zelfvertrouwen. De jongens krijgen echt de kans om te laten zien wat ze kunnen maar wel altijd op hun eigen tempo.’ Constaal heeft altijd alles in het werk gezet om de jongens te behouden, ook in economisch zware tijden. Ik ken geen enkel bedrijf die in deze situatie, deze jongens een contract voor onbepaalde tijd zou geven.’

Nico blijft nuchter onder deze woorden en ziet de begeleiding die hij geeft als een vanzelfsprekendheid. ‘De begeleiding van deze jongens gaat inderdaad veel verder dan op het gebied van arbeid. Ook met financiële tegenvallers of privé problemen probeer ik de jongens te helpen. Als ik dat niet doe, gaat het simpelweg niet goed met ze. Ik krijg een vergoeding voor het in dienst nemen van deze jongens, dus die begeleiding, die hoort er gewoon bij. Alles bij elkaar is het het waard. Maar de begeleiding van IJmond Werkt! is wel een pré, de korte lijn die ik heb met Maik is heel belangrijk.’ Tegen andere werkgevers wilt Nico zeggen: ‘Ja, het zijn goedkopere krachten en dat is natuurlijk prettig. Maar dat is geen doorslaggevend voordeel, het voordeel dat ik eruit haal is dat we meegaand kunnen zijn met een bepaalde groep binnen onze samen­leving. Wij zijn hier eigenlijk een sociale werkplaats in het klein. Voor ons werkt dat en dat is het voordeel dat wij er uit halen.’

www.constaal.nl

 

 

 

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Evenementen

  • Geen evenementen
  • Advertisement

    webdesign development