Eerste Techport Career Day op terrein jubilerend Tata Steel

Techport organiseert op 26 september met Tata Steel en Jet-Net & TechNet een speciale editie van de Career Day. Tijdens dit unieke evenement zullen dertig (IJmondiale) bedrijven en onderwijsinstellingen technische workshops geven aan 600 derdejaars leerlingen uit vmbo en havo. ‘Het doel is om jongeren te enthousiasmeren over wat technologie is, te laten zien waar technologie is en wat ze er zelf mee kunnen’, aldus projectleider van de Career Day, Hans Nooij.

De eerste Techport Career Day, die onderdeel uitmaakt van de Techport programmalijn KIEZEN, wordt gehouden op het speciale festivalterrein van het 100-jarige Tata Steel. Maar nu de jubilerende staalgigant het eeuwfeest viert, is de vraag of er in de toekomst wel voldoende slimme technische handen woonachtig zijn in de IJmond. Er is immers al jaren een tekort aan goed gekwalificeerd technisch personeel. Daarom initieert Techport meerdere programma’s en events om de jeugd te interesseren voor de mooie technische vakken op school en een baan in de techniek.

Interesse uitbouwen

Gelukkig kiezen in de IJmond steeds meer jongeren op het mbo voor technische vervolgopleidingen. De instroom van het technische vmbo blijft echter zowel landelijk als regionaal achter. Aangezien er juist een groei verwacht wordt in het aantal beschikbare stageplaatsen voor leerlingen en vacatures voor technische banen, loopt het tekort aan techneuten verder op. Voor de Techport Career Day worden leerlingen uit de vmbo-bovenbouw kaderberoepsgerichte, gemengde en theoretische leerweg met een technisch profiel uitgenodigd. Deze leerlingen hebben, gezien hun keuze voor een technisch profiel, al interesse in techniek. Het is de uitdaging om deze interesse verder uit te bouwen. Tegelijkertijd worden er workshops georganiseerd voor leerlingen uit 3 havo. Het doel hierbij is om leerlingen het technologisch bedrijfsleven te laten ervaren en hen te interesseren in een profielkeuze, opleiding en carrière in de techniek, technologie en ICT.

Breed inzicht

‘Tijdens de Techport Career Day worden de leerlingen ingedeeld in groepjes van 10 en vervolgens begeleid door een career guide. Dat is iemand vanuit het bedrijfsleven of studie, die de groepjes langs een door ons vooraf bepaalde route brengen van vier verplichte workshops en één vrije ronde van elk een half uur’, legt Hans Nooij uit. ‘Waarom we de leerlingen slechts één vrije workshopkeuze geven? Anders gaan leerlingen naar iets toe wat ze al kennen of hun interesse reeds heeft. Ze komen nu juist in aanraking met bedrijven en technieken die ze nog niet kennen. Daardoor hopen wij ze enthousiast te krijgen voor ook die kant. Wij geven de leerlingen tijdens de Techport Career Day dus een breed inzicht in hun toekomstmogelijkheden.’ Vos Gekas & Boot is één van de dertig workshopgevers. Het bedrijf, dat gespecialiseerd is in revisie en onderhoud aan rotating equipment, participeert graag in de Techport Career Day. ‘Wij merken zelf ook dat het lastig is om aan goed gekwalificeerd personeel te komen’, vertelt Richard Nansink. ‘In onze vestigingen in Beverwijk en Zaandam werken zo’n 50 mensen, maar we zouden er nog wel vijf extra bij kunnen hebben. Daarom is het belangrijk om de jeugd voor de techniek te interesseren.’ Nansink heeft ooit bij een werkgroep voor de NVDO, de Nederlandse Vereniging Doelmatig Onderhoud, gezeten. ‘Destijds bleek uit onderzoek dat ouders die ooit zelf in de techniek hebben gezeten, liever niet willen dat hun kind dat later ook zou gaan doen. De vraag is nu: hoe kunnen we dat omdraaien? Door de jeugd op de Techport Career Day te laten zien dat techniek wel degelijk interessant is én dat je er een goede boterham in kunt verdienen.’ Na de workshops krijgen de leerlingen op het feestterrein van Tata Steel tevens een ritje in een reuzenrad. In het rad krijgen ze speeddates met mensen uit het bedrijfsleven, zodat er direct genetwerkt kan worden.

Meer info over Techport Career Day?

Stuur een mailtje naar hans.nooij@tatasteeleurope.com

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Evenementen

  • Geen evenementen
  • Advertisement

    webdesign development