GreenBiz IJmond is op zoek naar ondernemers

Kwartiermakers, afkomstig van zeven bedrijventerreinen in de IJmond, zijn afgelopen weken, samen met Omgevingsdienst IJmond, in gesprek gegaan met ondernemers op het eigen bedrijventerrein om invulling te geven aan GreenBiz IJmond . Doel van de overleggen was zoeken naar kansrijke thema’s en projecten.

Marc van Kaam, kwartiermaker van de Houtwegen in Heemskerk: “Er is nog zo veel onwetendheid over energiebesparing en er valt nog zoveel mee te verdienen. Daar moeten we mee aan de slag en daar gaan wij voor zorgen. Zowel bedrijven als het bedrijventerrein worden er alleen maar beter van. We zijn daarom nu op zoek naar ondernemers die ons hierbij willen ondersteunen.”

GreenBiz IJmond is een initiatief van ondernemers die de ambitie hebben om bedrijventerreinen in de IJmond te verduurzamen. Zij werken onder het motto ‘samen sterk, samen duurzaam’. De focus ligt op thema’s als energie, afval, zon, wind en mobiliteit. Ondernemers die willen deelnemen aan GreenBiz IJmond kunnen zich melden via www.greenbizijmond.nl. GreenBiz IJmond wordt gefaciliteerd door Omgevingsdienst IJmond en ondersteund door OV IJmond en MKB IJmond.

Energieakkoord
De opzet van GreenBiz IJmond sluit goed aan bij de doelstellingen uit het Energieakkoord. Dit akkoord stelt dat bedrijven samen jaarlijks 1,5% energie moeten besparen en in 2020 14% duurzame energie moeten opwekken. Stevige doelstellingen dus. Bert Pannekeet, directeur Omgevingsdienst IJmond: ‘Met vergunningverlening en handhaving alleen gaat dat niet lukken. Daarvoor is de samenwerking met bedrijven heel hard nodig. Bij GreenBiz IJmond gaat dat op een succesvolle manier.’

Zonnige successen
Onlangs is een van de zeven bedrijventerrein, Kagerweg-Oost in Beverwijk, nog duurzamer geworden. De daken van Sanigas en DSE Automatisering zijn gevuld met zonnepanelen. Henk Broekkamp van Sanigas is erg blij en toch enigszins verbaasd over de opbrengst: ‘De 80 Spaanse Atersa zonnepanelen zullen via een Fronius omvormer naar verwacht meer dan 20.000 kWh gaan produceren. Daarmee wekken we evenveel energie op als we gebruiken.’ Ook de firma DSE Automatisering koos voor Atersa zonnepanelen. De al 36 aanwezige zonnepanelen zijn uitgebreid tot 124 panelen. Daarmee gaat DSE Automatisering naar verwachting ruim 31.000 kWh per jaar opwekken. DSE maakt bij haar installatie ook gebruik van optimizers Solar Edge die ondanks lichte schaduwwerking door diverse obstakels zorgen voor een optimale opbrengst. Voor de installatie van de zonnepanelen riepen beide bedrijven de hulp in van GreenWhat, die hen ook adviseerde over de beschikbare subsidieregelingen om de investering nog interessanter te maken.

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Evenementen

  • Geen evenementen
  • Advertisement

    webdesign development